J. Afrika potvrdila 14.305 novih slučajeva, najviše do sad

JOHANESBURG – U Južnoj Africi je od poslednjeg preseka registrovano 14.305 novih slučajeva korona virusa, najviše u jednom danu do sada. Trenutno nema naznaka da se pandemija bliži vrhuncu, dok situacija preti da dovede do kolapsa zdravstvenog sistema, uz mnogo infektivniji soj virusa koji je dominantan u zemlji, tvrde eksperti.

Južna Afrika je do danas zabaležila 968.563 slučajeva kovid-19, uključujući 25.983 smrtnih slučajeva, najviše od svih zemalja na kontinentu, prenosi Rojters.

Prosečan broj novih slučajeva na nedeljnom nivou uvećao se za više od dva puta tokom prethodne dve sedmice. Na 100.000 stanovnika je 10. decembra dolazilo 8,65 zaraženih, dok je dve nedelje kasnije taj broj iznosio 18,25.

Soj korona virusa 501.V2 otkriven u Južnoj Africi mnogo je infektivniji od SARS-CoV-2 i dominantan je u zemlji.

U zemlji su trenutno na snazi restiktivne mere u pokušaju da se zaustavi širenje virusa, kao što je nošenje zaštitnih maski na javnim mestima, zabranja prodaje alkoholnih pića četiri dana nedeljno, noćni policijski čas u vremenu između 23 časa uveče i četiri časa ujutru, a mnoge javne plaže su zatvorene. Međutim, eksperti pozivaju na uvođenje još strožih mera, zbog brzine kojom se virus širi.

Ministar zdravlja Južne Afrike Zveli Mhize je u današnjem obraćanju javnosti odbacio sugestije britanskog ministra zdravlja da je južnoafrički soj korona virusa doprineo pojavi britanskog soja. On je istakao da ove tvrdnje nisu tačne i da se postoje dokazi da se britanski soj pojavio pre južnoafričkog.

Mhize je takođe rekao da je protiv uvođenja zabrana na putovanja.

U naučnoj zajednici rasprostranjeno je uverenje, utemeljeno na postojećim dokazima, da rizici zabrane putovanja nadmašuju benefite, i da je moguće sprečiti širenje novih sojeva bez blokiranja međunarodnog saobraćaja, istakao je ministar.

Osim Južne Afrike, i druge države na kontitentu se bore sa pogoršanjem epidemiološke situacije. Nigerija je takođe prijavila novi soj korona virusa, a u zemlji je do danas registrovano više od 81.200 slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.