J. Koreja: Skok u broju slučajeva, ponovo oštrije mere

SEUL – Južna Koreja prijavila je danas najveći skok u broju slučajeva korona virusa posle više od 50 dana i saopštila da će primeniti oštrije mere karantina u naredne dve nedelje.

Vlada je na vanrednoj sednici odlučila da ponovo zatvori javne objekte poput parkova, muzeja i državnih pozorišta u oblasti Seula u naredne dve nedelje, kako bi usporila širenje korona virusa.

Zvaničnici savetuju privatne škole i igraonice da se zatvore tokom tog perioda ili na neki drugi način primene mere za borbu protiv virusa.

„Naredne dve nedelje biće ključne u obuzdavanju infekcija“, rekao je ministar zdravlja Park Neung-hu i pozvao građane da izbegavaju okupljanja koja nisu neophodna, a kompanije da bolesne drže dalje od posla.

Direktorka Korejskog Centra za kontrolu i prevenciju Džeong Eun-Kjeong rekla je da će Južna Koreja možda morati da ponovo uvede restriktivne mere socijalnog distanciranja, navodeći da je sve teže zdravstvenim radnicima da prate kao se virus prenosi, kao i sve veću aktivnost javnosti.

„Daćemo sve od sebe da pratimo kontakte i primenimo preventivne mere, ali su ti napori ograničeni“, rekla je ona.

Korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da je 67 od 79 novih slučajeva iz Seula, gde živi polovina od 51 miliona stanovnika Južne Koreje.

Korejski zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je sve teže pratiti širenje virusa, što rizikuje da ugrozi velike korake koje je napravila ta zemlja u borbi sa infekcijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.