U trendu

Japan: Otkrivena metalna cestica u vakcini “Moderna”

TOKIO – Strani element koji je pronađen u seriji vakcina kompanije “Moderna” protiv kovid-19 isporučenih Japanu je verovatno metalna čestica, prenela je danas japanska televizija NHK, pozivajući se na izvore u japanskom Ministarstvu zdravlja.

Izvori iz Ministarstva su naveli da je čestica reagovala na magnete i da se zato sumnja da je reč o metalu, prenosi agencija Rojters.

Španska farmaceutska kompanija “Rovi”, koja u bočice pakuje “Modernine” vakcine za tržišta van SAD, saopštila je da bi kontaminacija mogla biti posledica problema na proizvodnoj liniji i da sprovodi istragu.

Japansko ministarstvo je saopštilo da je upotreba serije tih vakcina suspendovana iz predostrožnosti, što je navelo nekoliko japanskih kompanija da otkažu vakcinaciju radnika, a evropskog regulatora za lekove da pokrene istragu.

Japan je juče obustavio upotrebu 1,63 miliona doza vakcine protiv korona virusa kompanije “Moderna“, nakon što je otkriveno da se u pojedinim ampulama nalaze „strani materijali“.

Izveštaji o kontaminaciji došli su iz osam vakcinacionih centara u pet japanskih prefektura, a prisustvo strane materije potvrđeno je u 39 ampula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.