Japan planira da produži vanredno stanje u deset prefektura

TOKIO – Japan planira da produži vanredno stanje u Tokiju, Osaki i još osam drugih prefektura, dok se zemlja bori sa porastom broja novih slučajeva korona virusa, izjavio je danas premijer Jošihide Suga.

Suga je pred parlamentom rekao da planira da produži vanredno stanje do 7. marta u deset prefektura, a u jednoj ono će biti ukinuto, prenosi CNN.

Odluku još treba da finalizuje krizni štab, a Suga bi večeras trebalo da održi konferenciju za novinare o pravilima koja će biti na snazi tokom vanrednog stanja.

U Japanu je vanredno stanje trenutno na snazi u 11 od 47 prefektura, a mera je trebalo da prestane da važi od 7. februara. U ovim oblastima vlasti su naredile prelazak na režim rada od kuće, onde gde je to moguće, a restorani mogu da rade do osam sati uveče. Sportski i objekti za zabavu moraju da ograniče broj posetilaca.

Japansko Ministarstvo zdravlja je u ponedeljak prijavilo 1.792 nova slučaja korona virusa i 72 smrtna slučaja. U zemlji je do sada zaraženo preko 392.000 ljudi, a preminulo je više od 5.800 pacijenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.