U trendu

Japan: Sutra odluka o proširenju vanrednog stanja

TOKIO – Japanska vlada razmatra uvođenje vanrednog stanja u Osaki, kao i u tri prefekture u okolini Tokija, zbog porasta infekcija korona virusa širom zemlje.

Japanski premijer Jošihide Suga rekao je da će vlada sutra odlučiti hoće li proglasiti regionalne vanredne situacije kao odgovor na pozive nekih prefektura, prenosi Rojters.

Suga je ponovio da ne vidi da Olimpijske igre u Tokiju doprinose porastu infekcija, zahvaljujući strogim merama koje se preduzimaju.

Tokio je danas, treći dan zaredom, prijavio rekordan broj novih slučajeva koronavirusa, kada su u toku Olimpijske igre u japanskom glavnom gradu.

Zvaničnici Tokija saopštili su danas da je dvoje stranih olimpijskih sportista trenutno hospitalizovano, a 38 drugih u samoizolaciji u određenim hotelima u gradu.

Guvernerka Juriko Koike pozvala je organizatore Igara da se pobrinu da se ne opterećuju tokijske bolnice.

Ona je rekla da je zdravstveni sistem pod velikim pritiskom i napomenula da su stručnjaci predviđali da bi dnevni slučajevi u Tokiju mogli da se popnu na oko 4.500 do sredine avgusta.

„Nikada nismo doživeli širenje infekcija ovih razmera“, rekao je novinarima šef kabineta japanskog premijera Kacunobu Kato.

On je saopštio da su novi slučajevi u porastu ne samo u oblasti Tokija, već i širom zemlje.

Uznemireni zbog porasta u infekcija Tokiju, guverneri tri prefekture u blizini glavnog grada saopštili su ranije da planiraju da zatraže od premijera da i u njihovim oblastima proglasi vanredno stanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.