U trendu

Japan: Treće vanredno stanje u Tokiju i još tri provincije

TOKIO – Japan je danas proglasio treće vanredno stanje za region Tokija i tri zapadne prefekture u nadi da će to pomoći u zaustavljanju ponovnog brzog širenja korona virusa uoči Olimpijskih igara u julu.

Japanski premijer Jošihide Suga objavio je odluku o uvođenju vanrednog stanja za prefekture Tokio, Osaku, Kjoto i Hjogo, koja će biti na snazi od 25. aprila do 11. maja, prenosi agencija AP.

Proglašenje trećeg vanrednog stanja od pocetka pandemije je usledilo samo mesec dana po okončanju prethodnog vanrednog stanja u području Tokija.

U okviru najnovijih mera, dogovoreno je privremeno zatvaranje barova, šoping centara, zabavnih parkova, pozorišta i muzeja. Škole će ostati otvorene, ali se od univerziteta traži da se vrate na onlajn nastavu.

Nošenje maski, boravak kod kuće i druge mere za širu javnost i dalje su zahtevi koji nisu obavezni, zbog čega stručnjaci brinu da li će se poštovati.

Japan, koji je imao oko pola miliona slucajeva zaraženih i 10.000 smrtnih slucajeva, nije uvodio lokdaun u celoj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.