U trendu

Japan: Vlada razmatra održavanje opštih izbora 17. oktobra

TOKIO – Japanska vlada razmatra održavanje opštih izbora 17. oktobra, objavila je danas agencija Kjodo, pozivajući se na izvore iz vlade, čak i u trenutku kada je podrška javnosti premijeru Jošihideu Sugi dostigla rekordno nizak nivo u dva nova istraživanja javnog mnjenja.

Suga nije uspeo da iskoristi održavanje Olimpijskih igara u ovoj zemlji, trenutno pogođenoj novim talasom korona virusa, preneo je Rojters.

Anketa dnevnika „Mainići“ pokazala je da je podrška javnosti Sugi prvi put pala ispod 30 procenata, na samo 26 odsto.

Dnevni list „Nikej“ preneo je da Suga ima podršku 34 odsto građana, što je u skladu sa rekordno niskim rezultatom u prošlogodišnjem istraživanju.

Ako se opšti izborni plan odobri na sednici vlade, to bi značilo da Suga neće raspisati vanredne izbore, već će umesto toga dozvoliti članovima donjeg doma parlamenta da odsluže pune mandate.

Ali, pre nego što se održe opšti izbori, Suga se suočava sa izazovom za izborom za rukovođenjem vladajućom Liberalno demokratskom partijom (LDP), koji će se održati 29. septembra, a čiji je pobednik gotovo siguran da će biti premijer zbog većine koju LDP ima u donjem domu parlamenta.

Prema rezultatima jedne od anketa mogući suparnici Suge za mesto lidera stranke su ministar administrativnih reformi Taro Kono, koji je zadužen za vakcinaciju i bivši ministar odbrane Šigeru Išiba, koji su popularniji među građanima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.