U trendu

Japanski savetnik za kovid kritikovao novi dolazak šefa MOK

TOKIO – Japanski savetnik za kovid-19 Šigeru Omi kritikovao je danas predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha što je ponovo posetio Tokio kako bi prisustvovao svečanom otvaranju Paraolimpijskih igara, rekavši da je to u suprotnosti sa zdravim razumom u trenutku porasta infekcija korona virusa.

„Pitam se zašto se potrudio da dođe. Trebalo bi da je u stanju da prosuđuje zdravim razumom“, rekao je Šigeru Omi, predsednik vladinog pododbora za odgovor na korona virus, prenosi Kjodo.

Omi je doveo u pitanje obrazloženje Bahove odluke da ponovo otputuje u Tokio kako bi učestvovao u događajima vezanim za Paraolimpijske igre, s obzirom na to da japanska vlada apeluje na ljude da ostanu kod kuće i rade na daljinu kako bi pomogli u suzbijanju infekcije korona virusom.

Omi je sugerisao i da je povratak zvaničnika MOK u Tokio poslao pogrešnu poruku javnosti, i da je ako je bilo potrebno Bahovo prisustvo na ceremoniji otvaranja Paraolimpijade, to moglo da se obezbedi putem video veze.

Od početka Olimpijskih igara 23. jula, u Tokiju su se beležili rekordni dnevni slučajevi kovid-19, a zdravstveni stručnjaci su opisali da je trenutna situacija „na nivou katastrofe“.

U Tokiju je vanredno stanje od sredine jula, a opseg mere proširen je i na druga područja Japana, dok je njegov medicinski sistem pod pritiskom zbog porasta ozbiljnih slučajeva kovid-19.

Bah, koji je pozvan od Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, doputovao je u ponedeljak u Japan, a i pre nego što je prošli put napustio tu zemlju, njegovo ponašanje je naišlo je na kritike nekih građana.

Dan nakon što su se Olimpijske igre završile 8. avgusta, on je primećen kako šeta kroz tokijsku trgovinsku četvt Ginza u pratnji telohranitelja, iako su sportisti morali da poštuju stroga pravila kovid-19 i bilo im je zabranjeno razgledanje.

Fotografije i video zapisi njegove posete trgovačkom delu grada bili su naširoko deljeni na društvenim mrežama, a mnogi su se žalili na dvostruke standarde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.