Jedna kompanija zainteresovana za bazu na aerodromu u SA

SARAJEVO – Jedan avioprevoznik odgovorio je na nedavni javni poziv Međunarodnog aerodroma Sarajevo da otvori svoju bazu u glavnom gradu BiH od 2021. i trenutno je u pregovorima s upravom aerodroma.

Iako je nekoliko aviokompanija izrazilo interes, samo je jedna predala svoj predlog u propisanom roku javnog poziva, piše „Exyuaviation News“, ne navodeći koja je kompanija u pitanju.

„Iskreno se nadamo pozitivnom ishodu ovih pregovora i uspešnom stacioniranju aviona u ime zainteresirane kompanije na sarajevskom aerodromu“, kazao je Alan Bajić, vršilac dužnosti generalnog direktora aerodroma Sarajevo.

Na poziv se mogao javiti svaki prevoznik koji je bio voljan da stacionira svoj avion na Međunarodnom aerodromu Sarajevo između najmanje 2021. i 2023. godine, preneo je portal Klix.

Tokom prve faze, odabrana aviokompanija će na sarajevski aerodrom morati bazirati dva aviona s opcijom rasta flote, kako kapaciteti sarajevskog aerodroma rastu i ispunjavaju se drugi uslovi, navedeno je u javnom pozivu.

Ukoliko se postigne dogovor, odabrana aviokompanija dobiće podsticaje za stacioniranje aviona, kao i dodatna sredstva, zavisno od broja prevezenih putnika.

Javni poziv, koji je zvanično objavljen krajem septembra, zatvoren je 25. oktobra, a on je jedna od mjera koja ima za cilj da ublaži negativne efekte pandemije korona virusa.

Očekuje se da će sarajevski aerodrom ove godine primiti manje od 250.000 putnika, što je najmanje od 2000. godine.

Trenutno se očekuje da će ukupno 232 komercijalna leta saobraćati iz i prema Sarajevu tokom prvog mjeseca 2021, navodi Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.