Jezivo otkriće naučnika: Korona pretvara ljudske ćelije u zombije

Korona virus pretvara ljudske ćelije u zombije tako što ih podstiče da puštaju izdanke, filopodije, zahvaljujući kojima se virus lakše širi u telu zaraženog, tvrde autori nedavno objavljene studije Univerziteta Kalifornija, prenosi Univerzitetski veb forum.

Na fotografijama pod mikroskopom se vidi kako zaražene ćelije razvijaju filopodije, ćelijske izdanke koji su ispunjeni virusnom tečnošću.

Naučnici tvrde da se virus preko filopodija kreće kroz telo do zdravih ćelija i od njih stvara nove „zombi ćelije“, nosioce zaraze.

Sve do sada naučnici su verovali da se virus kovida-19 prenosi kao i drugi virusi, tj. da napada zdravu ćeliju i pretvara je u mašinu za kopiranje.

Ovo otkriće ipak navodi na zloslutniji zaključak, a to je da je kovid razvio „rezervni plan“ za izbegavanje imunološkog odgovora čoveka.

Nivan Krogan, profesor ćelijske i molekularne farmakologije Univerziteta Kalifornija ocenio je da je zlokobna osobina virusa u korišćenju alternativnih načina da se zaraze druge ćelije, ali veruje da će ovo otkriće doprineti bržoj i efikasnijoj borbi protiv korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.