U trendu

Južna Koreja i SAD počinju vojne vežbe, Pjongjang na oprezu

SEUL – Južna Koreja i SAD će izvesti vojne vežbe sledeće nedelje, ali će broj vojnika koji učestvuju biti znatno manji zbog pandemije korona virusa, saopštio je danas zvanični Seul.

Savezničke države će sutra početi devetodnevnu „kompjuterski simuliranu vežbu“, kaže se u saopštenju koje je preneo Rojters.

Južna Koreja i SAD su rešile da idu napred sa vežbama, nakon što su „uzele u obzir situaciju sa korona virusom, održavanje borbene gotovosti, denuklearizaciju Korejskog poluostrva i uspostavljanje mira“, napominju zvaničnici Južne Koreje.

Vežbe neće uključivati manevre na otvorenom, koje su bile uobičajne prethodnih godinama, a ionako ograničen broj trupa će se smanjiti dodatno zbog pandemije korona virusa, prenosi agencija Jonhap.

Zajedničku vežbu pažljivo prati Severna Koreja i naziva je „zveckanjem oružja“.

Zvančni Pjongjang je ponekad odgovarao na ove vežbe pokazujući svoju vojnu moć, ali ovog puta verovatno to neće biti slučaj, rekao je Čad O’Kerol, izvršni direktor Korejske grupe za procenu rizika, koja nadgleda Severnu Koreju.

„Čini mi se da imaju više razloga da se bave unutrašnjom politikom, da bi rizikovali eskalaciju sukoba“, poručio je O’Kerol na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.