U trendu

Kacin: Najveći deo građana primiće vakcinu AstraZeneka

LJUBLJANA – Koordinator slovenačke vlade za masovnu vakcinaciju Jelko Kacin izjavio je danas da će najveći deo stanovnika Slovenije biti vakcinisan vakcinom protiv korona virusa kompanije AstraZeneka.

On je na konferenciji za novinare rekao da će za mesec ili dva cela zemlja moći da se vakciniše bez starosnih ograničenja i dodao da se vakcina kompanije AstraZeneka pokazala najpouzdanijom, prenosi televizija Slovenija.

„Ova vakcina daje zaštitu od najmanje devet meseci, odnosno do kraja godine“, rekao je Kacin i najavio da će uskoro početi vakcinacija dece.

Trenutno u Sloveniji se koriste tri vakcine – kompanija AstraZeneka, Fajzer i Moderna, a očekuje se da će u četvrtak Evropska agencija za lekove odobriti i vakcinu kompanije Džonson i Džonson ili njene podružnice Jansen.

Kako je rekao, u martu bi u Sloveniju trebalo da stigne 99.450 doza Fajzerovih, 30.000 doza Moderninih i 153.369 AstraZeneka vakcina, a samo u toku ove nedelje biće dostupno 54.300 doza vakcina.

U Sloveniji je do sada prvu dozu vakcine primilo 43 odsto građana starijih od 90 godina, 49,8 odsto građana starosti između 85 i 89 godina i 53,4 odsto građana starosti od 80 do 84 godina, kao i 5 odsto starosti između 70 i 74 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.