U trendu

Kada smo najsrećniji u životu i zašto nas deca na usrećuju

Roditelji često nazivaju svoju decu svojim „ponosom i radošću“. Ali istraživanje pokazuju drugačije. Stručnjaci u Sjedinjenim Američkim Državama istraživali su zašto deca roditelje ne čine srećnim.

Neke ljude deca čine srećnim, a neke ne. „Većina roditelja smatra da su njihova deca neverovatno važni izvori životnog zadovoljstva“,ističe Dženifer Glas, profesor sociologije na Univerzitetu u Teksasu i demograf koji proučava odnos između roditeljstva i blagostanja.

„Roditeljstvo nije isto što i sreća i nije isto što i finansijsko blagostanje, dobro fizičko zdravlje ili dobro emocionalno zdravlje“,napominje profesorka .

Takođe dodaje da su istraživanja pokazala da su roditelji doživeli vrhunac sreće kada im se dete rodilo, ali da je taj osećaj gubi sa godinama.

Uočeno je da se razlikuje nivo sreće kod onih koji su roditelji i kod onih koji nisu roditelji, i da su oni koji nisu roditelji sve srećniji kako vreme odmiče.

Odgajanje dece je veoma zahtevan i odgovoran posao

„Radost zbog novog člana porodice vremenom se smanjuje, jer roditelje sve više osvaja umor“, istakla je profesorka sociologije na Univerzitetu Blekstoun.

Istakla je da kada roditelji razmišljaju o svojoj budućnosti, uvek misle pozitivno i fokusiraju se na roditeljstvo.

Deca povećavaju zadovoljstvo, ali ono dolazi sa velikom odgovornošću i svakodnevnim stresom. Zbog toga je roditeljsko iskustvo puno uspona i padova.

Studijom Univerziteta Prinston i Univerziteta Stoun Brok utvrđeno je da su roditelji i oni koji nisu roditelji imali vrlo sličan nivo zadovoljstva, ali da roditelji imaju više svakodnevnih radosti i stresa od onih koji nisu roditelji.

Pandemija koronavirusa dodatno je otežala odnos roditelja i dece

Profesorka Dženifer Glas napomenula je da istraživanja ukazuju da kod roditelja postoji veća tendencija ka depresiji i anksioznosti. Naime, stres ne prestaje kada deca odrastu i osamostale se.

Briga i zabrinutost roditelja su posledica snažnih emocionalnih veza. Pandemija koronavirusa je dodatno otežala svakodnevicu. Pa su tako milioni žena s decom morale da napuste posao da bi mogle da se posvete porodici.

Nedavno istraživanje američkog udruženja psihologa pokazalo je da je 75 odsto roditelja dece mlađe od 18 godina imalo veću emocionalnu podršku tokom pandemije, a 48 odsto roditelja ima veći stres.

Novac kao ključni faktor

Istraživanjima iz 2019.godine proučavan je faktor novca i njegov uticaj na roditeljstvo i faktor sreće.

Osećaj sreće je bio veći kod roditelja koji nisu imali finansijskih problema, što je ukazalo na činjenicu da socijalni status mnogo utiče na činjenicu koliko će roditeljstvo biti lako ili teško.

Studijom iz 2017. godine utvrđeno je da su roditelji u Sjedinjenim Američkim Državama znatno manje srećni od roditelja u drugim razvijenim zemljama koje imaju bolju politiku prema roditeljima, kao što su plaćeno roditeljsko odsustvo.

Oni koji nisu roditelji imaju više slobode, vremena, drugačije planiraju starost. Mnogi roditelji nisu u toj poziciji, prenosi RTS.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.