Kalifornija prva država u SAD sa više od 2 miliona obolelih

LOS ANĐELES – Kalifornija je danas postala prva američka država koja je premašila brojku od dva miliona obolelih od korona virusa, pokazuju podači Univerziteta Džons Hopkins (JHU), a broj inficiranih nastavlja da raste, dok se kapaciteti intenzivne nege pune skoro do maksimuma.

Kalifornija od danas ima 2.002.494 pacijenata obolelih od kovida 19, pokazuju podaci JHU, prenosi CNN.

U Kaliforniji je od korone preminulo 23.558 osoba.

Ova američka država je 12. novembra prešla brojku od milion obolelih, devet meseci otkako se tamo pojavio prvi slučaj, a samo šest nedelja kasnije cifra je dogurala do dva miliona, dodaje CNN.

Od 58 okruga u Kaliforniji, 55 se nalazi u najrestriktivnijem, ljubičastom nivou, zbog čega su zatvorene mnoge neprehrambene radnje, dok je firmama naloženo da zaposleni rade od kuće, gde god je to moguće.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom je najnoviji skok u broju obolelih pripisao opuštanju ljudi prilikom socijalnog distanciranja i okupljanju građana po kućama, posebno za vreme praznika.

Podaci JHU pokazuju da je posle Kalifornije, najviše obolelih ima Teksas, koji ima 1,65 miliona inficiranih korona virusom, zaključuje se u tekstu CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.