U trendu

Katalonija planira obavezne kovid propusnice

BARSELONA – Katalonija planira da uvede kovid propusnicu, kojom se dokazuje vakcinacija protiv kovid-19 ili negativan test na korona virus, potrebnu za ulazak u barove, restorane i stadione, u trenutku kada i drugim delovima Španije pribegavaju sličnim ograničenjima kako bi obuzdali rastuće stopu infekcije.

Poslednji talas infekcija u Španiji, koja je u potpunosti vakcinisala 79 odsto svoje populacije, i dalje je daleko ispod nivoa od onog zabeleženog u Austriji i Holandiji, ali vlasti kažu da postoji rizik da virus brzo izmakne kontroli, prenosi Rojters.

Portparol katalonske regionalne vlade Patriša Plaha rekla je novinarima da će administracija tražiti sudsko odobrenje za uvođenje kovid propusnice kako bi se „smanjio rizik od infekcije i izbeglo preopterećenje zdravstvenog sistema“.

Obavezne kovid propusnice, pošto se smatraju kršenjem osnovnih građanskih sloboda, u Španiji zahtevaju odobrenje regionalnih sudova, čiji su odgovori na zahteve vlade različiti.

Katalonija, bogati severoistočni region čiji je glavni grad Barselona, ima stopu zaraze u poslednjih 14 dana od 183 slučaja na 100.000 ljudi, što je iznad španskog proseka od 132 i 150 koji se smatra granicom „visokog rizika“.

Popunjenost kapaciteta na odeljenjima intenzivne nege kovid pacijentima u celoj zemlji u proseku iznosi oko 5 odsto, ali neki regioni kao što su Katalonija i Aragon su iznad 11 odsto.

U Navari, s druge strane Pirineja , vlasti su saopštile da će u sredu tražiti odobrenje suda za kovid propusnicu u restoranima i noćnim klubovima tokom nastupajućih božićnih praznika.

Nakon što je sud u susednoj Baskiji odbio da odobri kovid propusnice u restoranima, vlasti su saopštile da bi mogle da proglase vanredno stanje ako se pritisak na bolnice pogorša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.