Kazahstan razvio sopstvenu vakcinu protiv Kovid 19

NUR SULTAN – Kazahstan je počeo vakcinaciju protiv koronavirusa sopstvenom vakcinom KazVak, koja je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, a danas je u tržnim centrima gde se vrši masovna imunizacija to bila jedina opcija.

Rojters prenosi da je gotovo milion ljudi, u ovoj bivšoj sovjetskoj republici sa 19 miliona stanovnika, već primilo rusku vakcinu Sputnjik V, koju Kazahstan uvozi i proizvodi u zemlji, a državni zdravstveni fond takođe je naručio milion doza kineske vakcine Sinofarm.

Ministar zdravlja Aleksej Coi primio je prvu dozu domaće vakcine u direktnom televizijskom prenosu, i najavio saradnju sa Turskom kako bi se proizvodnja dodatno razvila, a kao i Sputnjik V, vakcina KazVak se primenjuje u dve doze sa intervalom od tri nedelje.

KazVak je trenutno u fazi 3 kliničkih ispitivanja ,koja će biti završena do jula, a svih 222 ljudi koji su učestvovali u prve dve faze razvili su imunitet na KOVID-19, bez prijavljenih većih neželjenih efekata, prema Državnom institutu za istraživanje biološke bezbednosti koji je razvio vakcinu.

U „Mega parku“, jednom od glavnih mesta za kupovinu u najvećem kazahstanskom gradu Alma Ati, gde se vrši i vakcinacija , KazVak je danas bio jedina dostupna opcija za imunizaciju.

Kazahstan je do sada prijavio preko 360.000 slučajeva KOVID-19 i 4.381 smrtnih slučajeva kao posledice ove bolesti od početka pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.