U trendu

KBF će dati odgovor kako Srbija da iskoristi nove šanse

BEOGRAD – Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je pred početak 28. Kopaonik biznis foruma, koji se održava od danas do 27. maja u Beogradu u hibridnom formatu, da će ovogodišnji forum pokušati da odgovori na pitanje šta Srbija treba da uradi da bi iskoristila nove šanse nastale kao posledica pandemija kovida 19.

„Prošle godine (kada se održavao KBF početkom marta), samo u naznakama je bilo krize koju najavljuje kovid 19, pandemija još nije bila proglašena, Evropa nije bila u lokdaunu, tako da nismo mogli da sagledamo ni posledice po ekonomiju i društvo koje može ta pandemija da donese“, rekao je Vlahović Tanjugu u hotelu Metropol, gde se održava KBF.

Dodaje da se ove godine forum održava u izmenjenom formatu zbog kovida 19, ali da su predviđene zaista zanimljive tem, pored centralne „Svet posle kovida 19 – novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja“.

„Očekujem da na ovom forumu zapravo dođemo do odgovora na pitanja šta Srbija treba da uradi da bi iskoristila nove šanse koje je pandemija stvorila odnosno ubrzala je primenu novih rešenja nastalih kao posledica 4. industrijske revolucije. U celoj toj priči Srbija treba da pronađe svoje mesto i pokuša da ostvari skokovit rast u dužem vremenskom periodu. Tako da ćemo razgovarati o tome koje su osnovne potrebe da bi taj skovoviti robusni rast bio i ostvaren“, naglasio je Vlahović.

Na pitanje koja je to šansa za Srbiju, kaže da je jedna od osnovnih najavljeno povlačenje kapitala sa Dalekog istoka ka Evropi od strane evropskih i svetskih multinacionalnih kompanija.

„Da li će Srbija sebe preporučiti kao destinaciju za investiranje tih benč mark investitora, koje mi do sada osim retkih slučajeva nismo imali, a koji investiraju u grane sa visokom produktivnošću koje nose visoke tehniničke progrese i stvaraju proizvode sa velikom dodatnom vrednošću, a to je ono što je Srbiji u ovom trenutku i potrebno da bi dostigla taj robusni rast“.

Vlahović dodaje da će forum upravo dati odgovor na pitanje šta je potrebno Srbija da uradi da bi se preporučila kao destinacija za te najavljene investicije koje su rezultat povlačenja kapitala sa Delekog istoka.

U okviru Kopaonik biznis foruma u organizaciji Saveza ekonomista Srbije biće ukupno održana 22 panela u beogradskom hotelu „Metorpol“, uz limitran broj učesnika zbog epidemije korona virusa.

Novina u odnosu na sve prethodne jeste da će zdravstveni panel biti održan na početku foruma u nameri da se istakne značaj ovog aspekta u borbi protiv pandemije.

Predviđeno je učešće više od 130 panelista, a omogućeno je besplatno praćenje rada foruma putem direktnih prenosa preko Jutjub platforme na sajtu KBF ili aplikacije.

Na samom događaju biće prisutni svi moderatori i panelisti, predstavnici medija, kao i ograničeni broj posetilaca, predstavnika partnera i sponzora ovog događaja.

Forum će i ove godine biti svojevrsna interaktivna platforma za razmenu mišljenja, argumentovanu, konstruktivnu raspravu, uz sagledavanje ključnih ekonomskih, zdravstvenih i društvenih izazova u periodu tokom i nakon pandemije korona virusa.

Organizatori su najavili da će na ovogodišnjem 28. KBF-u vodeći domaći i inostrani ekonomski stručnjaci najveću pažnju pokloniti zdravstvenim temama, stanju u zdravstvu u Srbiji tokom pandemije, naučnom napretku u zdravstvu i njegovom doprinosu unapređenju kvaliteta personalizovane medicine u Srbiji.

Specijalni gost foruma biće Branko Milanović, jedan od vodećih savremenih svetskih ekonomista, gostujući profesor u Centru za postdiplomske studije Univerziteta grada Njujorka (CUNY) i profesor u Londonskoj školi ekonomije, koji će govoriti o globalnim nejednakostima u uslovima kovida.

Učesnici foruma, koji će biti završen obraćanjem predsednice Vlade Ane Brnabić, biće gotovo svi predsednici privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana, ambasadori u Srbiji, kao i regionalni direktori EIB, EBRD, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Učestvovaće i privrednici iz Srbije i regiona, iz bankarskog i osiguravajućeg sektora, IKT sektora, sektora trgovine, turizma, prerađivacke industrije, energetike, farmaceutske indsitrije, predstavnici javnih preduzeća i lokalne samouprave, domaći i strani ekonomski teoretičari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.