U trendu

„Kelti“ premijerno 27. novembra na Festivalu autorskog filma

BEOGRAD – Srpska premijera domaćeg filma „Kelti“ Milice Tomović biće održana 27. novembra u okviru takmičarskog programa 27. Festivala autorskog filma (FAF), saopštila je direkcija festivala.

Svetsku premijeru „Kelti“ su imali na festivalu u Berlinu 2021, koji je ove godine održan u onlajn izdanju zbog pandemije korona virusa.

Najnoviji domaći film je dobio je veoma pozitivne kritike stručne javnosti i prestižnih filmskih magazina nakon projekcije na „Berlinalu“.

Takođe, „Kelti“ su osvojili nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolju režiju na Sarajevo film festivalu, i sada će ovaj nostalgičan i emotivan film prvi put videti i publika u Srbiji.

Festival autorskog filma održava se od 26. novembra do 3. decembra u Beogradu i gradovima širom Srbije, a premijera navedenog ostvarenja će biti u Kombank dvorani.

Film pripoveda o nestanku zemlje i gubitku identiteta, što je prikazano kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe ćerke.

Drama je smeštena u zimu 1993. godine, kada je Bil Klinton stupio na dužnost predsednika SAD, a glumica Odri Hepbern umrla, dok se ratovi koji okončavaju život Jugoslavije nastavljaju u Bosni i Hrvatskoj.

Beograd je tada pod teškim sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija.

„Ideja je bila da se istovremeno bavim svojim detinjstvom i odraslim životom, zarobljavajući ih u jednu kuću i jedan dan. To je bila mogućnost da shvatim kroz šta su prolazili moji roditelji, sada kada sam dostigla njihove godine“, istakla je rediteljka i scenaristkinja filma Milica Tomović.

Autorka debituje ovim filmom na polju dugometražnog igranog ostvarenja, a do sada je imala uspeha sa kratkim projektom „Tranzicija“, koji je prikazan na filmskim festivalima u Lokarnu (Švajcarska) i Torontu (Kanada).

Takođe, režirala je pet epizoda domaće serije „Jutro će promeniti sve“ (2018) i jedan segment u omnibus filmu „Oktobar“ (2011).

Glavne i prateće uloge u „Keltima“ su ostvarili: Dubravka Kovjanić, Katarina Dimić, Slaven Došlo, Nikola Rakočević, Olga Odanović, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Jelena Đokić i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar