U trendu

Kina: Masovno kovid testiranje 14 miliona žitelja Tijanđina

PEKING – U lučkom gradu Tijanđinu nedaleko od kineske prestonice Pekinga, danas je počelo masovno testiranje 14 miliona građana nakon što je otkriveno 20 slučajeva kovida-19, od kojih su najmanje dva izazvana omikron sojem.

Među zaraženima je 15 učenika od osam do 13 godina, jedan član osoblja u centru za obrazovanje i četiri roditelja.

Testiranje u Tijanđinu trebalo bi da bude završeno u roku od dva dana, prenosi AP i podseća da je Kina intenzivirala sprovođenje svoje strategije nulte tolerancije na kovid-19 pred početak Zimskih olimpijskih igara koje startuju 4. februara u Pekingu.

Kineska prestonica je udaljena oko 115 kilometara severozapadno od Tjenđina i povezana je brzom železničkom linijom kojom putovanje između ova dva grada koja traje manje od jednog sata.

Milioni ljudi su zatvoreni u svojim domovima u Sijanu i Južou, dva grada koja su na udaljenosti od oko 420 kilometara, ali imaju veći broj inficiranih korona virusom.

U Džengžuu, glavnom gradu provincije Henan udaljenom 70-ak kilometara severno od Južua, takođe se sprovodi masovno testiranje, a od sutra će biti zatvorene škole.

Prva dva slučaja kovida-19 potvrđena u Tijanđinu bila su 10-godišnja devojčica i 29-godišnja žena koja radi školskom produženom boravku i obe su zaražene omikron varijantom.

U naknadnom testiranju njihovih bliskih kontakata, otkriveno je još 18 pozitivnih, ali je 767 testiranih imalo negativan rezuiltat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar