U trendu

Kina najavila donaciju od 100 miliona doza vakcina na samitu BRIKS-a

Zemlje članice BRIKS-a, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, na samitu pod nazivom „Saradnja unutar BRIKS-a radi kontinuiteta, konsolidacije i konsenzusa“ razgovarale su o borbi sa pandemijom, trgovini i drugim globalnim izazovima, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Kina, koja će preuzeti predsedavanje BRIKS-om 2022. godine, na 15. godišnjicu te organizacije, najavila je da će zemljama u razvoju donirati još 100 miliona vakcina protiv korona virusa.

Kineski predsednik Si Djinping, u svom govoru na samitu, naglasio je značaj saradnje u oblasti vakcine.

Takodje je istakao praktičnu saradnju u zajedničkom istraživanju i razvoju vakcina, zajedničkoj proizvodnji i uzajamnom priznavanju vakcinacija protiv korona virusa.

Ekonomska i trgovinska saradnja jedna je od glavnih tema zemalja BRIKS-a.

Prema Ministarstvu trgovine Kine, zemlje BRIKS-a čine 42 odsto svetske populacije, 24 odsto globalne ekonomije, 18 odsto globalne robne razmene, 13 odsto globalne trgovine uslugama i 25 odsto globalnih stranih ulaganja.

Regionalni mir i stabilnost, biosigurnost i borba protiv terorizma i sajber bezbednost takodje su bile ključne reči u saradnji BRIKS-a poslednjih godina.

Na sastanku je usvojena deklaracija u kojoj se ponavlja posvećenost BRIKS-a jačanju saradnje u okviru političke i bezbednosne, ekonomske i finansijske, ali i kulturne i međuljudske razmene, dodala je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.