Kina obećala pomoć zemljama ASEAN-a u borbi protiv korone

PEKING – Kina je danas obećala dalju pomoć zemljama jugoistočne Azije u borbi protiv pandemije korona virusa.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je kolegama iz 10-članog Udruženja država jugoistočne Azije da je Kina već isporučila 100 miliona doza vakcina zemljama ASEAN-a, zajedno sa drugim materijalima za borbu protiv pandemije i tehničkom pomoći, preneo je AP.

Vang je taj izazov uporedio sa ranijim ekonomskim krizama, izbijanjem SARS-a 2003. godine i cunamijem u Indijskom okeanu 2004. godine, rekavši da je svima upućena praktična pomoć koja proizlazi iz osećaja bratske i susedske brige.

„U procesu zajedničkog prevazilaženja izazova produbili smo prijateljstvo, međusobno poverenje i zajedničke interese“, rekao je Vang ministrima okupljenim u jugozapadnom kineskom mega gradu Čongkingu, na sastancima povodom 30. godišnjice formalnih odnosa Kine i ASEAN-a.

Vang je rekao da bi strane trebalo da uspostave ekspertski panel za jačanje saradnje tokom čitavog procesa vakcinacije, od istraživanja do upotrebe i rade na izgradnji proizvodnih i distributivnih centara koji bi pomogli da vakcine budu pristupačne i dostupne u regionu.

On je naveo da će Kina hitno implementirati Inicijativu za saradnju u javnom zdravstvu između Kine i ASEAN-a, nastaviti da podržava ASEAN-ove zalihe hitnih medicinskih materijala i ojačati izgradnju kapaciteta u javnom zdravstvu u regionu.

Kina će sarađivati sa ASEAN-om kako bi što pre bila prevaziđena epidemija, istakao je Vang.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.