Kina odobrila vakcinu kompanije Sinofarm

PEKING – Kina je odobrila svoju prvu vakcinu protiv korona virusa za opštu upotrebu državne kompanije Sinofarm, objavila je danas kineska Nacionalna uprava za medicinske proizvode.

Kako je objašnjeno, radi se o uslovnom odobrenju, što znači da je istraživanje vakcine još uvek u toku, prenosi AP.

Radi se o neaktivnoj vakcini, što znači da je virus uzgojen u laboratoriji, a zatim ubijen, nakon čega se klica ubrizgava u telo da bi se stvorio imuni odgovor organizma.

Iako nisu objavljeni detaljni podaci o efikasnosti vakcine, pekinški Institut za biološke proizvode objavio je da je vakcina efikasna 79,34 odsto, prenosi Rojters.

Iako je Kina bila sporija u odobravanju vakcine od drugih zemalja, već nekoliko meseci vakciniše ljude sa tri različite vakcine koje su u završnim fazama ispitivanja, piše britanska agencija.

Predstavnik Sinofarma saopštio je da će detalji o vakcini kasnije biti objavljeni.

Kineski Sauf Čajna morning post objavio je da će do lunarne nove godine u februaru biti vakcinisano 50 miliona građana iz visoko prioritetnih grupa.

Kako se navodi, cena vakcine zavisiće od nivoa upotrebe, ali pretpostavlja se da će biti besplatna za kineske građane.

U Kini se trenutno radi na razvoju najmanje pet vakcina protiv korona virusa, a koje razvijaju velike farmaceutske kompoanije Sinovak, CNBG, CanSino Bajolodžik, Sinofarm i Kineska akademija nauka i sve su u završnim fazama istraživanja.

Američka agencija Ap dodaje da odobrenje kineske vakcine daje nadu zemljama koje nemaju pristup vakcini američke kompanije Fajzer ili Moderna, a njena prednost je što može da se čuva i na temperaturama od dva do osam stepeni ili na normalnoj temperaturi u frižideru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.