U trendu

Kina stranim diplomatama uložila protest zbog sankcija

Kina je danas saopštila da je pozvala strane diplomate da bi im uložila protest jer su SAD, Evropska unija, Kanada i Velika Britanija zajednički uvele sankcije visokim kineskim zvaničnicima zbog navodnog kršenja ljudskih prava u kineskom zapadnom regionu Sinđijanga.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning nazvala je danas nove sankcije „klevetom i uvredom ugleda i dostojanstva kineskog naroda“.

„Upozoravam ih da ne bi trebalo da potcenjuju čvrstu odlučnost kineskog naroda da brani svoje nacionalne interese i dostojanstvo, a platiće cenu za svoju glupost i aroganciju“, rekla je Hua novinarima.

Nekoliko sati ranije su kineski i ruski ministri spoljnih poslova osudili novi talas kritike i sankcija protiv obe zemlje zbog ljudskih prava.

Na konferenciji za novinare u južnom kineskom gradu Naningu, kineski ministar Vang Ii i ruski Sergej Lavrov odbacili su kritike iz sveta svojih političkih sistema kao autoritarnih i rekli da rade na daljem globalnom napretku u pitanjima od klimatskih promena do pandemije koronavirusa.

„Zemlje bi trebalo da se udruže kako bi se suprotstavile svim oblicima jednostranih sankcija“, rekao je Vang i dodao da „međunarodna zajednica neće prihvatiti ove mere“.

Rusija je takođe pod sankcijama Zapada zbog kršenja ljudskih prava i vojne agresije na Ukrajinu. Lavrov je rekao da su veze Rusije s Kinom postale jače otkako su se odnosi Moskve s EU pogoršali, i optužio Zapad da „svima ostalima nameće sopstvena pravila za koja smatra da bi trebalo da ojačaju svetski poredak“.

„Pošto je Evropa prekinula odnose, jednostavno uništavajući sve mehanizme stvarane godinama… onda, verovatno, objektivno, to dovodi do činjenice da se naši odnosi s Kinom razvijaju brže nego ono što je preostalo od odnosa sa evropskim zemljama“, rekao je Lavrov.
U zajedničkoj izjavi dvojica ministara su rekla da nijedna zemlja ne bi trebalo da nameće drugima svoj oblik demokratije.

„Mešanje u unutrašnje stvari suverene države pod izgovorom ‘unapređenja demokratije’ je neprihvatljivo“, piše u izjavi.

Kina kaže da su pripadnici ujgurskih i drugih muslimanskih manjinskih grupa u Sinđijangu dobrovoljno učestvovali u kursevima obuke za posao i „deradikalizacije“, čime ona negira da ih je više od milion zatvoreno u logore za prevaspitavanje nalik zatvorima, prisiljeno da se odreknu svoje zavičajne kulture i obećaju lojalnost vladajućoj Komunističkoj partiji i njenom lideru Si Đinpingu. Mediji, strane vlade i aktivističke grupe kažu da se nastavlja to zlostavljanje, uključujući prisilni rad i prinudnu kontrolu rađanja.

Britanski ministar inostranih poslova Dominik Rab je rekao da su multinacionalne sankcije protiv Kine deo „intenzivne diplomatije“ njegove vlade, SAD, Kanade i EU zbog sve jačih dokaza o ozbiljnom kršenju prava Ujgura. Sankcije će biti izrečene odmah i uključivaće zabrane putovanja i zamrzavanje imovine četiri zvaničnika, rekao je Raab.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u saopštenju da je zajednički odgovor „snažna poruka onima koji krše ili zloupotrebljavaju međunarodna ljudska prava, a mi ćemo preduzeti dalje akcije u koordinaciji s partnerima“.

Peking je brzo odgovorio na potez EU u ponedeljak uvodeći sankcije protiv 10 pojedinaca i četiri institucije EU za koje je rekao da su naneli štetu kineskim interesima i „zlonamerno širili laži i dezinformacije“.

Nemačka je danas pozvala ambasadora Kine u Berlinu da se požali na taj potez, rekavši da sankcije protiv poslanika EU, naučnika, političkih institucija i nevladinih organizacija predstavljaju „nerazumnu eskalaciju koja će nepotrebno zategnuti odnose EU i Kine“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.