U trendu

Kina upozorava na politicku manipulaciju u istrazi SZO

PEKING – Kinesko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas na mogućnost „političke manipulacije“ u obnovljenoj istrazi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu korona virusa, ali je istovremeno navelo da će podržati napore tog međunarodnog tela.

SZO je juče objavila listu sa imenima 25 stručnjaka koji će savetovati SZO o budućim koracima u istrazi porekla virusa, prenosi agencija AP.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđen je rekao da će Kina „nastaviti da podržava i učestvuje u globalnoj naučnoj istrazi i da će se odlučno suprotstaviti bilo kakvim oblicima političke manipulacije“.

„Nadamo se da će sve zainteresovane strane, uključujući sekretarijat SZO i savetodavnu grupu, efikasno podržati objektivan i odgovoran naučni stav“, rekao je DŽao novinarima na dnevnoj konferenciji za novinare.

Zvanični Peking je, kako navodi agencija AP, optužen za neotkrivanje podataka o ranim slučajevima kovida-19 tokom posete tima SZO u februaru.

Stručnjaci su tada utvrdili da je „krajnje neverovatno“ da je korona virus procurio iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu, što je izazvalo kritike spoljnih naučnika koji navode da ta teorija nije dobro proverena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.