Kina: Zabranjen izlazak iz glavog grada provincije Hebej

ŠIĐIJADŽUANG – Glavni i najveći grad u kineskoj provinciji Hebej zabranio je danas stanovnicima da napuštaju grad kako bi zaustavili širenje korona virusa, nakon što je Kina zabeležila najveći porast po broju dnevnih infekcija u prethodnih pet meseci.

U Hebeju se dogodio 51 od 52 lokalna slučaja zaraze, potvrđuju podaci Nacionalne zdravstvene komisije, što je povećanje u odnosu na 20 slučajeva, koliko ih je bilo juče, preneo je Rojters.

Vlasti Šiđijandžuanga, u kojem živi 11 miliona stanovnika, počele sumasovna testiranja i zabranila su javna okupljanja kako bi se sprečilo eventualno širenje kovida.

U cilju sprečavanju građana da napuste grad, ljudima i vozilima je zabranjeno da napuste delove grada za koje se veruje da su visokorizični, dodale su gradske vlasti.

Hebej je ušao u „ratnu zonu“ u utorak, što znači da zdravstveni istražni timovi mogu da budu postavljeni u provinciji, gradu i distriktima, kako bi pratili bliske kontakte osoba koji su oboleli od kovida 19.

Kineska državna televizija je ranije saopštila da je Šiđijandžuang zabranio putnicima da ulaze na glavnu železničku stanicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.