U trendu

Kineska industrija usporila u januaru zbog povratka korone

PEKING – Kineska fabrička aktivnost je porasla u januaru najsporijim tempom u poslednjih pet meseci usled novog talasa epidemije koronavirusa, ali je i dalje u skladu sa aktuelnim privrednim oporavkom druge najveće svetske ekonomije.

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava država, pao je na 51,3 poena u januaru sa 51,9 bodova u decembru, objavio je danas Državni zavod za statistiku, prenosi Rojters.

Ovaj pokazatelj je ostao iznad granice od 50 poena, koja razdvaja rast od pada, ali je niži od očekivanih 51,6 poena koliko su predviđali ekonomisti u anketi britanske agencije.

„Nedavna lokalizovana epidemija imala je izvestan negativan uticaj na proizvodnju i rad nekih preduzeća, i ukupan rast prerađivačke industrije je usporio“, kaže DŽao Kinge, jedan od stručnjaka zavoda za statistiku.

Dodaje da je, pored toga, period uoči i posle Lunarne nove godine tradicionalno „mrtva sezona“ za prerađivačku industriju zemlje.

Zvanični PMI indeks, koji se uglavnom fokusira na velika preduzeća i kompanije u državnom vlasništvu, pokazuje da je podindeks novih izvoznih porudžbina iznosio 50,2 poena u januaru, što i dalje ukazuje na ekspanziju, mada je niži od decembarskog nivoa od 51,3 boda.

Podindeks koji meri aktivnost malih preduzeća iznosio je 49,4 poena ovog meseca u odnosu na 48,8 poena iz decembra.

Kineski bruto domaći proizvod porastao je lani po godišnjoj stopi od 2,3 procenta, tako da je Kina jedina velika ekonomija na svetu koja je izbegla pad u 2020. godini za razliku od mnogih drugih države koje je pandemija kovid-19 oborila na kolena.

Centralna banka namerava da proširiti monetarne mere podrške ekonomiji s fokusom na maksimiziranje zaposlenosti kako bi podstakla povećanje potrošnje, rekao je guverner Ji Gang prošle nedelje.

U uslužnom sektoru, poslovna aktivnost se u januaru povećala jedanaesti mesec uzastopno, mada sporijim tempom zbog novog naleta epidemije, navodi se u saopštenju zavoda za statistiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.