Kineska slika na aukciji u Hong Kongu za 45 miliona dolara

HONG KONG – Očekuje se da će kineska slika “Rob i lav” umetnika Ksu Beihonga iz 1924. godine na aukciji u Hong Kongu 24. maja biti prodata za najmanje 45 miliona dolara, jer apetit kolekcionara za umetnošću nastavlja da raste čak i tokom velike ekonomske neizvesnosti koju je donela pandemija koronavirusa, javlja agencija Asošijeted Pres.
Slika uticajnog kineskog modernog umetnika Ksu Beihonga prikazuje roba koji se krije u pećini i lava, a tematski je zasnovana na drevnoj rimskoj mitologiji i čuvenim Ezopovim basnama, navodi aukcijska kuća Kristi (Ćristie).
Ksu često koristi lava kao motiv u radu kao primer svoje vere u uspon kineske nacije, a lav na slici je ranjen, ali ostaje dostojanstven, pravedan i ponosan, što je simbol kineskog duha, saopštila je ta aukcijska kuća.
Slika „Rob i lav“ smatra se revolucionarnim delom koje je inspirisalo kasnije slike tog umetnika, a takođe spada među najvažnije uljane slike u kineskoj istoriji umetnosti.
„Sam Ksu Beihong jedan je od najvažnijih savremenih umetnika u Kini koji je uticao na generacije mnogih slikara. Ta vrsta posla, te veličine ili takvog prestiža ne pojavljuje se na tržištu tako često”, istakao je Frensis Belin, predsednik aukcijske kuće Kristi u azijsko-pacifičkoj regiji.
Procenjuje se da će slika doneti između 45 i 58 miliona dolara na aukciji 24. maja.
Belin je rekao da postoji različiti apetiti za modernim i savremenim remek-delima i da se očekuje da će tržište i dalje biti jako po tom pitanju.
Prošle godine svitak iz Kine naslikan pre 700 godina, a pod nazivom „Pet pijanih prinčeva koji se vraćaju na konju“, iz dinastije Iuan, prodat je za neverovatnu sumu od 41,8 miliona dolara na aukciji kuće Sotebi (Sothebi) u Hong Kongu.
Sotebi je američka multinacionalna korporacija sa sedištem u Njujorku, koju je osnovala Velika Britanija i jedan je od najvećih svetskih brokera likovne i dekorativne umetnosti, nakita, nekretnina i kolekcionarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.