U trendu

Kineski gradovi pooštravaju kovid ograničenja

PEKING – U centralnoj Kini je sve više gradova koji su pribegli strogim ograničenjima, nakon što su nove infekcije korona virusom u provinciji Henan drastično porasle.

Provincija Henan je u poslednja 24 sata prijavila 64 lokalne infekcije sa potvrđenim simptomima, što je značajno više u odnosu na samo četiri slučaja dan ranije, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci, a prenosi agencija Rojters.

Iako su te brojke male u poređenju sa ostatkom sveta, nekoliko kineskih gradova je nametnulo nova ograničenja na putovanja ili ekonomske aktivnosti kao odgovor na niz novih slučajeva.

Guši, okrug u Henanu sa milion stanovnika, prijavio je jedan simptomatski slučaj i jednog asimptomatskog prenosioca, ali to je bilo dovoljno da lokalni zvaničnici spreče ljude da napuštaju grad i da odvrate druge u dolascima.

Grad Sjučang je zahtevao od lokalnih zvaničnika da minimiziraju kretanje ljudi, jer je u toku masovno testiranje više od četiri miliona stanovnika tog grada.

U gradu Judžou, milion stanovnika je već pod izolacijom.

U drugim oblastima, svako domaćinstvo može poslati samo jednu osobu svaka dva dana u kupovinu dnevnih potrepština.

Luojang, grad od sedam miliona stanovnika, zatvorio je razne prostore za zabavu, uključujući bioskope, dok je Šangću, sa skoro osam miliona stanovnika, obustavio neposrednu nastavu u osnovnim i srednjim školama.

Kineska nacionalna politika brzog iskorenjivanja virusa je postala sve intenzivnija uoči održavanja Zimskih olimpijskih igara, čiji su domaćini Peking i obližnji Hebej od 4. februara.

Kineske vlasti, međutim, poručuju da će napori na sprečavanju širenja virusa postati sve teži u narednim nedeljama, kada će ogroman broj ljudi putovati za praznik Lunarne nove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar