U trendu

Kineski proizvodi na evropskim policama uoči praznika uprkos pandemiji korona virusa

Prodavnice širom Evrope uoči praznika pune su kineskih proizvoda uprkos promenama logistike i lanca snabdevanja zbog korona virusa, piše kineska agencija Sinhua.

Procvat praznične prodaje kineskih proizvoda kineske i rast spoljne trgovine donose nadu globalnom ekonomskom oporavku.

„Kina je i dalje jedan od vitalnih pokretača svetskog ekonomskog oporavka i nastavlja da beleži stabilan oporavak i rast“, naveo je Džon Prison, izvršni direktor DHL Ekspresa u intervjuu za Sinhuu i dodao da ekonomska stabilnost Kine doprinosi oporavku svetske ekonomije.

Prema podacima koje je u oktobru objavila kineska Generalna carinska uprava, Kina je bila jedan od najvećih trgovinskih partnera EU.

U prva tri kvartala ove godine, kineski izvoz u EU iznosio je 3,88 hiljada milijardi juana (otprilike 608,5 milijardi američkih dolara), što je 20,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Djang Tong (52), mašinovodja, teretnim vozom, krenuo je iz kineskog grada Čongkinga. On je prvi mašinovodja na liniji Čongking – Dizburg koja je uvedena 2011. godine.

Uprkos promenama vazdušnih i morskih puteva izazvanih korona virusom, zbog čega je širom sveta ove godine zavladala zabrinutost da može doći do prekida snabdevanja, većina vozova isporučuje zalihe na vreme.

„Ovih dana smo zauzetiji nego inače, jer obim tereta raste pred Božić i planirano je još vozova“, rekao je Djang.

Posle više od 10.000 kilometara putovanja preko Evroazije za oko dve nedelje, modernim Putem svile doneće u Evropu robu proizvedenu u Kini, pred prazničnu kupovinu poklona za Božić i Novu godinu.

Od Berlina do Londona, ljudi širom Evrope željni su da proslave praznike uprkos pandemiji korona virusa. Šetajući božićnim pijacama sa čašom kuvanog vina u ruci, u potrazi su za poklonima svojim najbližima.

Za razliku od prošle godine, u većini evropskih zemalja nema potpune zabrane božićnih okupljanja, prodavnice su prepune proizvoda, od kojih su mnogi kineske proizvodnje.

Poljska, najveća zemlja u centralno-istočnoj Evropi, kapija je za kineske proizvode koji ulaze na tržište Evropske unije (EU).

Poljski trgovci kažu da prodaja kineskih proizvoda ide bolje nego prošle godine i to ne samo u Poljskoj, nego i u susednoj Belorusiji, Ukrajini, Letoniji i Estoniji.

„GD Poland“, koji se prostire na 4.000 hektara, najveći je kineski tržni centar u centralno-istočnoj Evropi.

„Ponosni smo na našu široku paletu proizvoda uvezenih direktno od proizvođača iz Kine i Vijetnama. Nudimo pristupačne cene našim kupcima, koji ne moraju da putuju na druga mesta u potrazi za stvarima na svojoj listi za kupovinu“, rekao je Dominik Zavadski iz „GD Poland“.

Veliki deo prazničnih proizvoda koji se prodaju u svetu proizvodi se upravo u Kini. Oko 80 odsto ovih proizvoda izvozi se iz Iua, malog grada koji se naziva „Deda Mrazova radionica“ u istočnoj kineskoj provinciji Džedjang.

„Prodaja je bolja nego prošle godine, porasla je za oko 20-30 odsto“, rekao je Cai Kinliang, generalni sekretar Udruženja industrije božićnih proizvoda Iu koje ima više od 200 članova.

Proizvodi sa božićnom i novogodišnjom tematikom iz Iu-a se uglavnom prodaju u Južnoj Americi, Rusiji, EU i jugoistočnoj Aziji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)