U trendu

Kineski zvaničnici predstavili istraživanje o poreklu kovid-19

Kineski zvaničnici predstavili su danas diplomatama istraživanje o poreklu korona virusa uoči objavljivanja dugoočekivanog izveštaja ekspertskog tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U izveštaju AP se navodi da je današnji brifing bio pokušaj da Kina predstavi svoje gledište o izveštaju SZO koji se „zapleo“ u diplomatske prepirke, jer su SAD i neke druge zemlje postavile pitanje o pritiscima koje Kina navodno vrši na ekspertski tim, dok Kina optužuje svoje kritičare da politizuju naučnu studiju.

– Naš zadatak je da demonstriramo otvorenost i transparentnost. Borili smo se protiv pandemije na transparentan način i nemamo šta da krijemo – poručio je Jang Tao, zvaničnik kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Nije, međutim, jasno kada će biti objavljen konačni ekspertski izveštaj s obzirom da bi dve strane trebalo da se saglase o sadržaju tog dokumenta.

Nakon iscrpnih rasprava eksperti su glasali o hipotezama na koji je način virus dospeo u Vuhan i saglasili se da je najverovatnije došao preko dva moguća izvora životinjskog porekla i preko smrznute hrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.