U trendu

Kisić Tepavčević: Do ovoga nije trebalo da dođe

Broj obolelih u poslednja dva dana je povećan, ali zbog širenja infekcije u zatvorenom kolektivu, smatra epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i dodaje da se to znatno razlikuje od širenja u opštoj populaciji.

„Kada govorimo o apsolutnim brojevima, došlo je do određenog skoka obolelih u poslednja dva dana, ali je skok na račun širenja infekcije unutar nekog zatvorenog kolektiva, što se znatno razlikuje od epidemiološke situacije sa širenjem u opštoj populaciji“, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Kako ocenjuje, do toga nije trebalo da dođe i to je moglo da se spreči.

Prema njenim rečima, na vreme se reagovalo i bitno je naglasiti da su novootkriveni slučajevi u Vranju uglavnom asimptomatski oblici infekcije i da se ne sprovodi aktivan nadzor nad ovim oboljenjem, ti slučajevi infekcije se ne bi ni otkrili.

Ona je kazala i da sve manje ljudi ima generalno indikaciju za testiranje.

„Jedan od boljih indikatora je da ima sve manje osoba koji zadovoljavaju definiciju slučaja za testiranje“, istakla je ona i dodala da to ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije.

„Imali smo širenje u određenim kolektivima, sprečilo se dalje širenje, ali je uticalo na skok brojeva kada je u pitanju sagledavanje celokupne epidemiološke situacije“, rekla je Kisić Tepavčević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.