Ko je u najvećem RIZIKU da razvije post-kovid simptome?

Kod žena u srednjim godinama primećeni su najteži simptomi produženog kovida nakon lečenja u bolnici, ukazuju dve studije iz Velike Britanije.

Pet meseci kasnije, na 70 odsto ispitanih pacijenata i dalje je uticalo sve, od anksioznosti do problema sa disanjem, umora, bolova u mišićima i „moždane magle“.

Način na koji se žensko telo bori sa virusom moglo bi da objasniti zašto se sporije oporavljaju.

„Naše istraživanje pokazalo je da su oni koji imaju najteže produžene simptome obično bele žene u godinama od 40 do 60 koje imaju najmanje dva komorbiditeta“, rekao je Kris Brajtling, profesor respiratorne medicine na Univerzitetu Lester koji je i jedan od koautora studije.

Druga studija koju je vodio Međunarodni konzorcijum za teške akutne respiratorne i nove infekcije otkrila je da su žene mlađe od 50 godina imale veće šanse za lošiju dugoroičnu zdravstvenu prognozu od muškaraca i od starijih učesnika studije, čak i ako nisu imale nikakve prethodne zdravstvene probleme.

„Postaje sve jasnije da kovid 19 ima duboke posledice za one koji ga preleže. Otkrili smo da će mlađe žene najverovatnije imati lošiji dugoročni ishod“, rekao je koautor studije Tom Drejk, naučni saradnik za klinička istraživanja na Univerzitetu u Edinburgu.

Ko treba da brine zbog post-kovid sindroma i koliko on traje?

Ovo ispitivanje, koje je obuhvatilo 327 pacijenta, otkrilo je da su žene mlađe od 50 duplo češće prijavljivale umor, a sedam puta češće kratak dah, te probleme u vezi sa pamćenjem, pokretljivošpću i komunikacijom.

Druga spomenuta studija analizirala je 1.077 pacijenata muškog i ženskog pola koji su otpušteni iz britanskih bolnica u periodu između marta i novembra 2020. godine nakon što su preležali kovid 19.

Većina pacijenata je prijavila višestruke trajne simptome i posle 5 meseci, a najčešće su to bilio bolovi u mišićima i zglobovima, umor, slabost. otežano disanje i moždana magla.

Više od četvrtine imalo je ono što lekari zovu „klinički značajnim simptomima anksioznosti i depresije“ nakon pet meseci, a 12 odsto je imalo simptome postraumatskog stresnog poremećaja.

Luiz Vejn, specijalista za respiratorne bolesti na Univerzitetu Lester, kaže da razlike u muškim i ženskim imunološkim odgovorima „mogu da objasne zašto se čini da je postkovid sindrom češći kod žena“.

(B92, BBC)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.