U trendu

Ko su lekari koji traže novi Krizni štab

Oko 350 lekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije ogradilo se od republičkog Kriznog štaba.

Ta grupa je zatražila smenu tog štaba, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

Kao lekari koji su položili zakletvu u kojoj, između ostalog, piše “održavaću svim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja”, potpisnici proglasa smatraju da im je “moralna i profesionalna obaveza da ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze”.

Na to otvoreno pismo danas je reagovala članica Kriznog štaba i zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević koja je rekla da svako ima pravo na svoje mišljenje, da je kritika dobra, ali i ukazala da ta grupa nije dala nikakvu preporuku za borbu protiv kovida.

Na konferenciji za medije, Kisić je istakla da u Srbiji ima 33.000 lekara i dodala da među 300 lekara koji su potpisali izjavu, koju su uputili Vladi Srbije, nema infektologa, epidemiologa, imunologa.

„Kolege koje su dale potpis na određenu izjavu pretpostavljam da se razumeju i da imaju kompetencije kada su u pitanju zarazne boelsti, mada, među njima nema infektologa, epidemologa, imunologa, ali nadam se da su kompetentni kada su našli za shodno da iznose kritike“, kaže Kisić.

Ističe da svaka vrsta kritike i diskusije na svaku temu, pa i na temu virusa korona, treba da postoji, te dodala da ta grupa lekara nije dala nikakve konkretne predloge epidemiolozima.

„Ono što sam videla je da se pozivaju na Hipokratovu zakletvu, položili smo je svi mi, ne samo oni i u svakom momentu dajemo sve od sebe i pružamo svoj maksimum da predložimo odluke koje su najbolje za sprečavanje širenja virusa i zaštite zdravlja građana“, rekla je Kisić.

Ona je dodala da je značajan broj lekara, koji su potpisali tu izjavu, danas kontaktirao Ministarstvo zdravlja u želji da povuku svoje ime sa tog spiska uz objašnjenje da im nije bilo tačno predstavljeno šta potpisuju.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić rekla je da je Krizni štab dobro radio svoj posao, te da bi ona možda stavila neke mlađe ljude u njegov sastav.

„Sluša se struka. Vidite da se ceo svet tako ponaša da se odluke donose iz dana u dan“, rekla je Grujičić za televiziju B92.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.