U trendu

Koja je zemlja bila najbolje pripremljena na pandemiju

Estonija je možda zemlja koja je, kako u ekonomskom, tako i u socijalnom smislu, najbolje pripremljena na pandemiju virusa korona, piše „Njujorker“.
Stiče se utisak i da je nivo panike u Estoniji, zemlji koja ima relativno visok procenat zaraženih – 231 poznat slučaj, najniži u Evropi.

Na mnogo načina, reakcija Estonije na epidemiju virusa korona ne razlikuje se od reakcije većine evropskih zemalja. Zatvorili su granice i škole, zabranili rad preduzeća iz sektora zabave i odmora, a vlada je obećala da će pokriti značajan deo ličnih primanja izgubljenih zbog krize.

Bilo je i kritika zbog nedostatka koherentne strategije za savladavanje krize, uključujući i testiranje na Kovid-19.

Uprkos svemu tome, Estonci očigledno veruju da su shvatili jednu stvar: ne bore se samo protiv pandemije korona virusa, već se takođe spremaju za svet u kojem ćemo živeti kada ona prođe, prenosi „Blic“.

Privreda je povezana s tehnologijom, vlada je digitalizovana i većina usluga u zemlji mogu elektronski da se obave, ili se već obavljaju. Praktično je nemoguće nadmašiti Estoniju kad je u pitanju digitalizacija. Ljudi glasaju onlajn i koriste digitalne recepte.

Na samo jednoj ličnoj ispravi memorisani su lični podaci svakog pojedinca, uključujući i zdravstvene, poreske i policijske podatke. Osoba čak može onlajn da dobije boravišnu dozvolu, što znači da preko interneta možete da se doselite u zemlju.

Estonci kažu da je lično prisustvo neophodno samo u tri slučaja: sklapanje braka, prenos vlasništva i razvod. Ponekad je potrebno lično prijaviti rođenje deteta, ali i to je suspendovano zbog pandemije virusa korona.

Čak 99 odsto domaćinstava povezano je na širokopojasni internet, a obrazovni sistem je vodeći u svetu kada je reč o razvoju i korišćenju elektronskih tehnologija.

Drugim rečima, ljudi u Estoniji ne moraju da se prilagođavaju u situacijama kada je neophodno raditi, studirati i kupovati onlajn kao u drugim zemljama.

Estonija je 12. marta proglasila vanredno stanje.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.