U trendu

Koje bi se mere sprovele ako se zatvori Beograd?

Šta se dešava kada se zatvori prestonica? Koje se mere sprovode kada se zatvori Beograd?

Rampe na svim izlazima iz Beograda, stroga kontrola ili potpuna zabrana kretanja između naselja i rad samo službi neophodnih za funkcionisanje grada bile bi ključne mere ukoliko bi se, kao u pojedinim gradovima u Kini i Italiji, donela odluka o zatvaranju prestonice.

Tu mogućnost najavio je predsedik Aleksandar Vučić, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, a stručnjaci civilne zaštite i eksperti za bezbednost kažu, za „Novosti“, da u slučajevima izolacije određene teritorije u Srbiji postoje jasno utvrđeni protokoli.

Profesor civilne zaštite sa Fakulteta za bezbednost Vladimir Jakovljević objašnjava da bi u tom slučaju Gradski štab za vanredne situacije imenovao poverenike civilne zaštite za pojedine delove grada, pa čak pojedinačno i za zgrade, kako bi se brinuli o ljudima koji tu žive.

„Bio bi, naravno, pojačan i nadzor policije i komunalne policije, bile bi organizovane službe dostave, kontrolni punktovi… Naravno, građani ne bi sa oduševljenjem dočekali ovakve mere, ali u borbi sa nevidljivim neprijateljem mora se razmišljati i o najradikalnijim potezima“, rekao je Jakovljević.

Radomir Milašinović, bivši dekan Fakulteta za bezbednost, kaže nam da bi u slučaju zatvaranja jednog dela Srbije tu morale da se primene stroga pravila subordinacije između institucija, civilne odbrane i službi bezbednosti:

„U slučaju blokade Beograda bili bi postavljeni punktovi vojske na svakom izlazu  na autoputu, Pančevačkom mostu, Smederevskom putu“.

(Mondo)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.