U trendu

Kolektivni imunitet u Evropi do jula

RIM – Kolektivni imunitet u Evropi će se postići do jula, najkasnije do avgusta, kada će oko 60 odsto Evropljana biti vakcinisano protiv korona virusa, tvrdi naučnik i jedan od osnivača nemačke firme „Biontek“, Ugur Sahin.

Sahin tvrdi da će biti neophodno primiti i treću dozu vakcine, jer nakon 9 najviše 12 meseci opadaju anti-tela u organizmu vakcinisanih osoba, piše italijanski Fanpejdž.

U budućnosti revakcinacija protiv kovida19 biće neophodno ponoviti posle godinu i po dana, a o učinku anti-kovid vakcine na nove varijante korona virusa koje se pojavljuju, kao trenutno u Indiji, Sahin kaže da lek deluje na sve do sada poznate mutacije.

„Zahvaljuhjući našim istraživanjima o raku, koji takođe stalno mutira, ispitivali smo dejstvo vakcine na 30 mutacija virusa i utvrdili da lek funkcioniše to jest deluje zaštitno protiv svih do sada ponzati mutacija“, rekao je Sahin.

Nemačka firma „Biontek“ je jedna od prvih koja je razvila originlanu formulu anti-kovid vakcine, a partnerska američka kompanija „Fajzer“ je u poslu zadužena za finansiranje, logistiku i supervizijiu kliničkih ispitivanja seruma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.