Koliko dugo korona ostaje u vazduhu posle razgovora?

Respiratorne kapljice koje stvaraju ljudi zaraženi koronavirusom dok razgovaraju mogle bi da se zadrže u vazduhu nekoliko minuta, što bi potencijalno izazvalo nove infekcije, smatraju istraživači.

Nova procena istraživača Nacionalnog instituta za zdravlje i Univerziteta u Pensilvaniji otkriva da bi se razgovorom u trajanju od jednog minuta u zatvorenom prostoru moglo stvoriti najmanje 1.000  respiratornih kapljica koje sadrže čestice COVID-19.

Te kapljice mogle bi da ostanu u vazduhu više od osam minuta, pokazalo je istraživanje objavljeno u u časopisu „PNAS“.

Prema drugim istraživanjima, to bi moglo biti dovoljno za stvaranje infekcije ako bi ih neko udahnuo.

Za sprovođenje eksperimenta, istraživači su tražili da osoba ponovi frazu „ostani zdrava“ („stay healthy“) u improvizovanom prostoru u kome se nalazi ustajali vazduh.

Istraživači su rekli da je izabrana upravo ova fraza jer slova „t,h“ ​​u reči „health“ kada se izgovaraju stvaraju više kapljica.

Zatim su istraživači koristili laser da bi posmatrali šta se događa sa respiratornim kapljicama osobe nakon što one izađu iz usta.

Na osnovu zapažanja istraživača zaključili su da bi u stvarnom životu takve čestice mogle da udišu druge osobe što bi dovelo do novih koronavirusnih infekcija.

(CNN, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.