Koliko ima neželjenih reakcija na vakcinisane od kovida u Srbiji

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izjavio je danas da su za sve četiri vakcine koje se primenjuju u Srbiji neželjene reakcije zanemarljive, s obzirom da je prijavljeno svega 755 neželjenih reakcija, odnosno jedna na 3.973 imunizovana građana.

Zelić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da su sve te reakcije bile blage – otok, crvenilo, visoka temperatura, bol u mišićima, mučnina, kao i da prolaze u roku od nekoliko dana, što, kako je istakao, nije ništa zabrinjavajuće.

Apelovao je na građane da veruju zdravstvenim radnicima, da se posavetuju u vezi s vakcinama i lekovima i da ne traže jeftine odgovore na nekim drugim mestima, gde će neko u jednom pasusu pokušati da demantuje ono što se nalazi na hiljadama stranica.

Govoreći o vakcini AstaZeneke, o kojoj se u javnosti najviše polemiše, Zelić je podsetio da nijedno referentno međunarodno telo – SZO i Evropska agencija za lekove, kao ni Agencija za lekove Srbije, nije nikada izdala ograničenje za primenu tog preparata.

„Mi gledamo neželjene reakcije. SZO i Evropska agencija za lekove su dale jasan stav da ne treba ograničiti ovu vakcinu u njenoj primeni, jer je korist neuporedivo veća od rizika. Sve tromboze koje su do sada uočene su pod praćenjem“, rekao je Zelić.

Podsetivši da je ALIMS u martu izdao dva obaveštenja, pozivajući zdravstvene radnike da prate šta se dešava, on je istakao da do danas ni u jednom slučaju nije nedvosmisleno potvrđeno da stvaranje ugrušaka ima ikakve veze sa ovom vakcinom.

Poručio je da AstraZenekina vakcina, kao i sve druge, zadovoljava visoke standarde kvaliteta i može da nastavi da se primenjuje.

Zelić je naglasio da je do sada u Srbiju ušlo više od 3,5 miliona doza vakcina sa Zapada i iz Rusije i Kine, što je, kako je rekao, za sada više nego dovoljno za imunizaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.