U trendu

Kolumbija: Ostavka ministra finansija nakon nasilnih protesta

BOGOTA – Ministar finansija Kolumbije Alberto Karaskiljas podneo je ostavku nakon petodnevnih masovnih protesta izazvanih reformom poreskog sistema u kojima je život izgubilo najmanje 17 ljudi.

Ostavka Karskiljasa usledila je nakon što je predsednik Kolumbije Ivan Duke, reagujući na nezadovoljstvo građana i nasilne demonstracije, povukao plan o reformi poreskog sistema iz kongresne procedure, prenosi AP.

U izveštaju kolumbijskog ombudsmana je navedeno da je tokom protesta poginulo 16 demonstranata i jedan policajac.

Karaskiljasov plan je osmišljen da poveća budžetske prihode od naplate poreza ukupno za 6,7 milijardi dolara kako bi se vlada izborila sa dugovima i pokrila povećana izdvajanja države za siromašne građane tokom pandemije korona virusa.

Između ostalog, Karskiljasova reforma je podrazumevala uvođenje maloprodajene takse na gorivo u visini od 19 odsto i oporezivanje prihoda građana koji zarađuju 700 dolara mesečno i više.

Vlada Kolumbije je saopštila da joj je potrebno više novca kako bi poboljšala zdravstveni sistem i nastavila da sprovodi program isplate minimalne zarade koji je započet tokom pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.