Komunistička partija Vijetnama ponovo izabrala Ngujen Fu Tronga za svog šefa

Komunistička partija Vijetnama danas je ponovo izabrala Ngujen Fu Tronga za svoga vodju, a tim izborom on postaje i faktički vodja zemlje u trećem petogodišnjem mandatu.

Glasanje na 13. Kongesu partije u Hanoju održano je dan ranije nego što je planirano, pošto je skup, predvidjen da traje do utorka, skraćen da bi se smanjila pretnja od širenja korona virusa.

Vijetnam je jednopartijska komunistička država tako da vodja partije gotovo automatski preuzima vodjstvo vlade, mada mogu da se vode rasprave unutar partijskih tela i skupštine. Za Kongres je 1.587 delegata izabrano u procesu koji počinje u bazi.

Novoizabrani Centralni komitet od 200 članova izabrao je Tronga za generalnog sekretara na čelu 18-očlanog Politbiroa, najvišeg tela partije, javila je državna Vijetnamska novinska agencija.

Delegati Kongresa biraju Centralni komitet koji je zatim glasao o članovima Politbiroa koji odredjuje glavne četiri funkcije u zemlji, generalnog sekretara Komunističke partije – najmoćniji položaj, predsednika, što je uglavnom ceremonijalni status, premijera i predsednika Generalne skupštine. Funkcije su poznate kao „četiri stuba“.

Prvobitno se verovalo da 76-ogodišnji Trong neće ponovo preuzeti tu vodeću ulogu zbog slabog zdravlja i propisa o starosnoj granici. Medjutim, on je dobio izuzeće za taj propis na poslednjem Kongresu 2016. i očigledno ga je ponovo dobio i na ovom skupu.

Analitičari veruju da je Trong bio za to da ga nasledi drugi član Politbiroa, Trang Kuok Vuong, ali je rešio da ostane na čelu stranke kada njegov izbor za naslednika nije mogao da dobije dovoljnu podršku članova Centralnog komiteta.

Postoje spekulacije da će on podneti ostavku pre isteka punog mandata ako Centralni komitet uspe da postigne konsensus o nasledniku.

Vijetnam pod Trongovim vodjstvom je zabeležio zdrav ekonomski rast i dobrim suzbijanjem pretnje od kovida-19, do te mere da je bio jedan od malobrojnih zemalja u svetu koje su imale ekonomski rast prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.