Kon o vakcini: Očekuje se čudo, ali…

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za RTS da tiho zadovoljstvo trenutnom epidemiološkom slikom postoji, ali da je daleko od toga da smo u povoljnoj situaciji.

Doktor Predrag Kon ističe da brojevi još uvek pokazuju da nigde nemamo „nulu“.

Na pitanje o vakcini koju je registrovala Rusija, doktor Kon kaže da imamo Agenciju za lekove i medicinska sredstva koja krajnje aktivno prati sva istraživanja.

„Niko još nije ovde podneo zahtev za registraciju vakcine. Imamo vrlo jasne propise po tom pitanju. Opreznost po pitanju bezbednosti vakcina je nužna. Prisutan je i pritisak da vakcina što pre bude dostupna i sad tu treba naći najbolje rešenje“, objašnjava Kon.

Ističe da bi stvaranje kolektivnog imuniteta bez vakcinacije trajalo više godina, pa se od vakcine mnogo očekuje.

„Upozoravajuće je da se čudo očekuje od vakcine, a čuda uglavnom nema. I vakcina koja dođe neće davati baš najbezbedniju i najsigurniju zaštitu, ali to je trenutno najbolje što svet može da očekuje“, kaže epidemiolog.

Doktor Kon ističe da je pritisak koji trpe lekari koji rade na lečenju pacijenata „istorijski“ i da najviše što stanovništvo može da učini jeste da poštuje meru nošenja maski jer ona daje rezultate.

„Sada uzimamo u obzir sve najgore varijante. Jednom smo se opekli, iako je bilo upozorenja Svetske zdravstvene organizacije, ali je duboko u nama lekarima da se respiratorne bolesti ne šire preko leta. Sada smo videli da i to može da se desi. Više ne razmišljamo o tome da će doći do prestanka prenošenja sve dok se ne stvori kolektivni imunitet“, objašnjava doktor Kon.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.