U trendu

Kongres postigao saglasnost o paketu pomoći zbog pandemije

VAŠINGTON – Najviši zvaničnici američkog Kongresa postigli su sporazum o novčanom paketu pomoći za ublažavanje posledica pandemije korona virusa u iznosu od 900 milijardi dolara, objavili su najviše rangirani republikanski i demokratski članovi Senata.

Glasanje bi trebalo da bude održano u ponedeljak.

Aktuelni predsednik Donald Tramp podržava predlog i potpisaće ga, izjavio je portparol Bele kuće Ben Vilijamson, prenosi Glas Amerike.

Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu izjavio je da je konačno ostvaren dvostranački napredak koji je potreban zemlji.

Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu, rekao je da bi trebalo da je obezbeđena dovoljna većina da predlog bude usvojen u oba doma Kongresa – Senatu i Predstavničkom domu.

Reč je o drugom najizdašnijem novčanom paketu pomoći u američkoj istoriji, posle onog od 2,3 hiljade milijardi dolara usvojenog u martu.

On uključuje jednokratnu isplatu sume od 600 dolara građanima, kao i nedeljnu isplatu nezaposlenima u iznosu od 300 dolara nedeljno.

Postizanju sporazuma o novčanom paketu pomoći prethodio je dogovor senatora postignut u subotu kasno uveče kada su se usaglasili o jednoj od poslednjih prepreka – sporu u vezi sa nadležnostima za pozajmicu Federalnih rezervi.

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp uputio je u nedelju ujutru kritike zbog toga što dogovor još nije postignut.

Izabrani američki predsednik Džozef Bajden i njegov tranzicioni tim više puta su do sada upozoravali na moguće posledice po građane i ekonomiju ako novi paket pomoći građanima ne bi bio usvojen, počev od posledica po poslovanje do strahovanja da bi građani koji nisu u stanju da plate mesečne kirije za stanovanje mogli biti izbačeni iz svojih domova.

Pomoć onima koji su pogođeni pandemijom mesecima je bila pod znakom pitanja jer nije bilo novog dogovora, a postojeća pomoć za nezaposlene i moratorijum na izbacivanje iz stanova onih koji ne plate kiriju ističe krajem godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.