U trendu

„Korisnici vrući jer spavaju uz radijator“: Ovako je direktor krio užas u Nišu

Direktor Gerontološkog centra u Nišu, u kom je 140 korisnika zaraženo virusom korona, osumnjičen je za teško krivično delo protiv zdravlja i da nije prijavio kad su neki bolesnici dobili visoku temperaturu, rekao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Nebojša Stefanović je za RTS, naveo je kako se sumnja da je direktor Centra, Milan Stevanović, koji je uhapšen, „dozvolio da dođe do širenja zaraze jer nije prijavio kad je par bolesnika dobilo visoku temperaturu“.

„Direktor Gerontološkog centra u Nišu se sumnjiči da je propustio veći broj radnji kojim je morao da zaštiti zdravlje ljudi koji su mu bili povereni. Koliko smo obavešteni od nadležnih službi koje su izvršili inspekcijski nadzor, nije prijavljen nijedan slučaj, nije prijavljen čak ni slučaj bolesnika koji je imao visoku temperaturu“, objašnjava Stefanović.

Dodaje da se korisnici Gerontološkog centra prebacuju u Klinički centar u Nišu i ostale medicinske ustanove.

„Medicinski stručnjaci su odmah pristupili i oni će odmah preduzeti sve mere da zdravstveno stanje korisnika Gerontološkog centra bude stabilno“, navodi ministar.

Kako navodi, u pitanju je teško krivično delo protiv zdravlja i očekuje najveću moguću kaznu za počinioce.

„U tom centru su bile dozvoljene posete rodbine koja je došla iz inostranstva. Ovo je primer kako jedna situacija nije smela da se desi. Tužilaštvo će kvalifikovati delo“, ističe Stefanović.

Kako je objavio „Blic“, direktor Gerontološkog centra je i od rodbine korisnika krio da su oni bolesni.

Krio od rodbine da su korisnici bolesni

Novinar „Blica“ iz Niša Branko Janačković, čiji je otac bio korisnik Gerontološkog centra i preminuo je u Kliničkom centru u Nišu, ispričao je da ga je direktor ubeđivao kako mu je otac dobro.

„Otac je dobio dijareju i visoku temperaturu, odmah sam posumnjao na koronu. Kad sam to rekao direktoru centra, uveravao me je da mi je otac u perfektnom stanju i da je vruć zato što je spavao pored radijatora. Stanje mu se brzo pogoršalo, a kad je prebačen u KC Niš, bilo je već kasno“, ispričao je Janačković.

Četiri policajca preminula, 157 zaraženo

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da većina građana poštuje mere izolacije i zabrane kretanja, ali da je tokom vikenda oko 800 ljudi zatečeno na ulicama bez dozvola.

On je zamolio građane da prijave policiji ako imaju saznanja o žurkama zatvorenog tipa, o okupljanjima u kućama i parkovima.

„Biće pohapšeni svi koji se usude da prave žurke kućnog tipa. Nenormalno je to raditi jer će se neko tako zaraziti i možda umreti“, ističe Stefanović.

Ministar je dodao da je 157 policijskih službenika zaraženo virusom korona, te da je četvoro preminulo i dodao da je stopa kriminaliteta pala za 55 odsto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.