Korona bukti u Grčkoj, zbog turista uvode stroge mere

Grčki ministar zdravlja Vasilis Kikilias najavio je u ponedeljak nove mere u cilju suzbijanja širenja korona virusa, posle alarmantnog skoka broja novoobolelih u toj zemlji i broja pacijenata sa teškim oblikom infekcije.

Kikilias je posle sastanka sa zdravstvenim i državnim zvaničnicima pozvao je Grke, posebno mlade, da se poštuju zaštitne mera – nošenje maski i socijalno distanciranje, prenosi AP.

Grčka je poslednja četiri dana beleži više od 150 novoinficiranih, a u nedelju su potvrđena 203 slučaja COVID-19, dok ih je prethodnog dana bilo 152.

„Nažalost, prenos virusa pokazuje opasnu tendenciju rasta. Još jednom apelujem na mlade i na građane koji se ne drže ličnih mera zaštite da razmisle o svojoj odgovornosti prema osetljivim grupama i zemlji“, rekao je grčki ministar.

Zbog tog će posetiocima koji dolaze u Grčku iz Švedske, Belgije, Španije, Holandije i Češke biti potreban dokaz – test da su negativni na korona virus, objavila je danas grčka vlada.

Odluka je doneta nakon nedavnog povećanja broja slučajeva korona virusa u zemlji i stupiće na snagu od 17. avgusta.

Test ne može biti stariji od 72 sata pre ulaska u zemlju, preneo je Rojters.

Grčka vlada je saopštila da će se isto zahtevati od svih posetilaca koji ulaze u Grčku preko njenih kopnenih granica, uključujući i grčke državljane koji se vraćaju kući.

Vlada je zabranila javna okupljanja, uključujući šou programe i koncerte gde publika ne sedi.

Ona je saopštila i da restorani i barovi na Kritu, u Solunu, na Halkidikiju, Mikonosu, Parosu, Santoriniju, Antiparosu, Zakintosu i Kosu ne mogu da rade između ponoći i 07.00 časova.

U Grčkoj su trenutno zabeležena 5.623 slučaja korona virusa, a 212 ljudi je umrlo od početka epidemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.