Korona „dirigovala“ svetskom proizvodnjom i u januaru

LONDON/TOKIO – Globalna proizvodna aktivnost ostala je u januaru otporna, mada je u nekim zemljama bila otežana usled ponovnog oživljavanja epidemije koronavirusa, što ukazuje na krhki i neujednačen globalni ekonomski oporavak.

Fabrike širom raznih regiona Evrope, kao i u Kini i Japanu, imale su probleme jer su obnovljene mere blokade zajedno sa poremećajima u lancima dobavljača kočile proizvodne aktivnosti, prenosi Rojters pozivajući se na istraživanja.

Zbog rasta broja zaraženih kovidom-19, veliki broj preduzeća iz uslužnog sektora bio je u mnogim zemljama prisiljen da zatvori vrata, prepuštajući proizvodnji da bude podrška ekonomiji, budući da su fabrike uglavnom ostale otvorene.

„Generalno, situacija s proizvodnjom je u redu. Kompanije se suočavaju s nekim teškoćama na strani opskrbe, ali proizvodnja i nove porudžbine i dalje prilično rastu “, kaže Klaus Vistesen iz konsultantsko-istraživačke kompanije Panteon Makroekonomiks.

Ističe da proizvodnja i dalje pruža podršku ekonomijama i da će to činiti i dalje.

U evrozoni, indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava IHS Markit, pao je na 54,8 poena u januaru sa 55,2 boda u decembru, ali je i dalje iznad nivoa od 50 poena koji razgraničava rast od pada.

U Britaniji, januarska proizvodnja je usporila najviše u poslednja tri meseca zbog negativnog kombinovanog uticaja pandemije i Bregzita na nove izvozne porudžbine, a bilo je i problema sa prekidom u dobavljačkim lancima.

Fabrike u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, zahuktale su se tokom prošlog meseca na krilima rasta tražnje iz inostranstva, ali su takođe trpele zbog sve većih kašnjenja u pogledu snabdevanja i još jednog rigoroznog lokdauna.

U drugim delovima Evrope, proizvodna aktivnost se ubrzala, pri čemu Francuska, Italija, Holandija, Švajcarska i neke zemlje na istoku kontinenta beleže snažnije rezultate.

Kada je reč o Aziji, rast fabričke proizvodnje su registrovali vodeći izvoznici čipova u Južnoj Koreji i Tajvanu usled kontinuiranog jačanja potražnje za poluprovodnicima koji su ključna komponenta IT proizvoda, a do kojeg je dovela raširena praksa rada od kuće u uslovima pandemije.

Prema preliminarnim podacima, izvoz Južne Koreje je skočio u januaru za 11,4 posto u odnosu na godinu dana ranije, treći mesec zaredom, delom zbog porasta prodaje memorijskih čipova.

S druge strane, kineska proizvodna aktivnost registrovala je u januaru najsporiji tempo rasta u poslednjih sedam meseci, pod uticajem pada izvoznih narudžbina.

Kineski PMI indeks u prozvodnji, koji zajedno izračunavaju privatne analitičke kompanije Kajsin i Markit, pao je na 51,5 poena minulog meseca, što je njegov najniži nivo od juna 2020, i uglavnom se podudara sa državnim PMI indikatorom, koji pokazuje usporavanje oporavka fabričke aktivnosti zbog rasta lokalnih slučajeva koronavirusa.

U Japanu je takođe evidentirano negativno kretanje fabričke proizvodnje zbog novog vanrednog stanja koje je pogodilo uslove poslovanja.

U Indiji, fabrička aktivnost je ubrzala rast najjačim tempom u poslednja tri meseca, podstaknuta nastavkom oporavka tražnje i proizvodnje, a slično kretanje je zabeleženo i u Indoneziji.

Pad proizvodnje na Filipinima je zaustavljen u januaru, dok je u Maleziji zabeležen suprotan trend, a u Vijetnamu je aktivnost usporila, pokazuju PMI podaci, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.