Korona ili grip? Doktor objasnio glavne razlike u simptomima

Ulazak u rashlađene prostorije sa letnje vreline i obrnuto, ispijanje hladnih napitaka, osveženje na bazenima i slično, stvari su koje svi radimo tokom najtoplijeg godišnjeg doba, ali ovakvo ponašanje često dovodi do “letnjih” prehlada, kad im baš i vreme nije. Međutim, kako prepoznati ovakvu vrstu respiratorne infekcije na koju smo svi navikli u odnosu na novi korona virus?

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja “Dr Milutin Ivković” na Paliluli kaže da je trenutno povećan broj pacijenta koji se žale na respiratorne infekcije koje nisu izazvane kovidom-19. U takvoj situaciju, napominje Stojanović, važno je da lekari izvrše preciznu trijažu ovakvih pacijenata kako ne bi došlo do mešanja između onih sa kovidom-19 i običnom prehladom, prenosi “Blic“.

– Pošto smo sada u vremenu letnjih infekcija, prehlada, alergija i slično, pacijent kad dođe u dom zdravlja, mi vršimo trijažu i u razgovoru sa njima, doktor određuje da li je za kovid ambulantu ili doktora opšte prakse. Na licu mestu, po simptomima odredimo i vidimo – objašnjava dr Stojanović.

U poslednje vreme se često raspravlja o simptomima korona virusa. Neretko se pominje da je lista simptoma na koronu proširena, a da povišena temperatura i suvi kašalj više nisu najizrazitiji znaci nove bolesti.

– Simptomi korone su temperatura koja traje duže od tri dana, onda je tu grebuckanje u grlu, otežano disanje, gubitak čula mirisa i ukusa, što je jako bitno jer se pokazalo da su to dva bitna parametra. Takođe, javlja se mučnina u stomaku, opšta malaksalost i u poslednje vreme – dijareja. Kod prehlada, takve simptome nemamo. Na osnovu te kliničke slike pacijent se trijažira. Potom se radi laboratorijska analiza koja bude gotova za pola sata, na osnovu toga vidimo kakva je krvna slika i da li ima povećanja ili smanjenja leukocita. Poslednja varijanta je, kada nismo potpuno sigurni, snimanje pluća. Ako snimak pokaže da postoji pneumonija onda sumnja pada na kovid-19 – ispričao je detaljno dr Stojanović.

Kako je i sam doktor napomenuo, simptom gubitka čula mirisa i ukusa je veoma važan u detekciji korona virusa, međutim, u medijima se često i to dovodi u pitanje. Pa tako se pominje da se takvi simptomi ne javljaju često kod svih pacijenta. Direktor DZ Palilula otklonio je i ovu nedoumicu.

– Iz mog iskustava, u ovom drugom piku epidemije, većina mlađih pacijenata je imala te simptome. To se više dešava kod mlađih osoba, bar po mom iskustvu. U jedno 90 posto slučajeva, kada su pacijenti prijavljivali takve simptome, bili su pozitivni na kovid-19 – zaključio je dr Stojanović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.