Korona odlaže mise u slovačkim crkvama, polemika u Grčkoj

BRATISLAVA – U crkvama u Slovačkoj mise neće biti služne dve nedelje zbog korona virusa, dok u Grčkoj traje polemika povodom stava Grčke pravoslavne crkve da se tokom primanja pričešća ne može dobiti korona virus.

Slovačka biskupska konferencija (SBK) poštovaće zabranu javnih okupljanja u Slovačkoj zbog epidemije koronavirusa, pa tako u slovačkim crkvama neće biti održavane mise u naredne dve nedelje, saopšteno je danas sa plenarne sednice biskupske konferencije u Cicmanima.

„Zabrana stupa na snagu danas i trajaće dve nedelje. Prihvatamo ovu odluku sa bolom jer uviđamo da je reč o velikoj zabrani, ali poštovaćemo odluku koja je u interesu društva“, rekao je predsedavajući SBK, Stanislav Zvolenski.

„Trenutna situacija je presedan i to ne samo za crkvu već za celo društvo. Nismo navikli na ovakve situacije“, istakao je Zvolenski.

SBK je apelovala da se u Slovačkoj ne organizuju hodočašća.

U međuvremenu, u Grčkoj se vodi oštra polemika povodom stava crkve da se od primanja pričešća ne može dobiti koronavirus.

Sinod grčke pravoslavne crkve je istakao da oni koji dobijaju pričešće hlebom i vinom dobijaju „…lek besmrtnosti, opraštanje greha i večni život“.

Eksperti grčke Komisije za javno zdravstvo su saopštili da se virus prenosi kapljično, pa tako i pričešćem, apelujući na ljude da izbegavaju javne skupove.

Oni su naglasili da nije u njihovoj nadležnosti da se mešaju u pitanja verskih sloboda i uverenja.

Objavljen je i video snimak u kojem jedan visoki predstavnik grčke pravoslavne crkve savetuje da se koristi sveta vodica koja je, prema njegovim tvrdnjama, „…večni i nedodirljivi lek“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.