Korona pokosila profit francuskog naftnog diva za 66 posto

PARIZ – Francuski naftni gigant Total izvestio je danas o masivnom padu celogodšnje dobiti za 2020. od čak 66 procenata, usled udara pandemije koronavirusa koji je lani urušio cene „crnog zlata“.

Kompanija je navela u saopštenju da je neto dobit za 2020. godinu iznosila 4,06 milijardi dolara u odnosu na 11,8 milijardi u fiskalnoj 2019, prenosi CNBC.

Total je u četvrtom lanjskom tromesečju zabeelžio neto profit od 1,3 milijarde dolara, nadmašivši prognoze analitičara koji su očekivali 1,1 milijardu dolara.

Akcije Totala su na jutrošnjem trgovanju porasle za oko 0,8 odsto. Prošle godine su zabelezizle pad od preko 28 procenata.

„Total se suočio sa dve velike krize 2020. godine – s pandemijom kovid-19 koja je ozbiljno uticala na globalnu tražnju za energentima i naftnom krizom usled koje je cena Brenta u drugom tromesečju potonula ispod 20 dolara po barelu“, naveo je u saopštenju generalni direktor Totala Patrik Pujan.

Dodao je da je grupa u takvom „posebno teškom kontekstu“ odmah reagovala akcionim planom i dokazala svoju otpornost zahvaljujući kvalitetu svog portfelja.

Iz Totals su naveli da će predložiti isplatu dividende za četvrti kvartal od 0,66 evra (0,8 dolara) po akciji, što je na nivou prethodnih tromesečja, i odrediti dividendu za 2020. godinu na 2,64 evra po akciji.

Ovo je poslednja u nizu naftnih kompanija koje su izvestile o katastrofalnim efektima korona krize na njihovo poslovanje. Prošle nedelje, Britiš Petroleum je objavio da je zabeležio prvi celogodišnji gubitak u poslednjih 10 godina, amerčki Ekson Mobajl je registrovao četvrti uzastopni kvartalni gubitak, a i anglo-holandski naftni div Rojal Dač Šell je izvestio o oštrom padu prošlogodišnjeg profita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.