Korona se vratila u Vuhan: U Kini 17 novih slučajeva zaraze

Kina je zabeležila 17 novih slučajeva kovida-19, od kojih pet u Vuhanu, što je najveći dnevni porast od 28. aprila i pokazuje kako je teško iskoreniti tu bolest.

Iako je broj zaraženih znatno niži nego što je bio na vrhuncu epidemije u februaru, podaci ukazuju na stalnu opasnost koju predstavlja kovid-19.

Dok se pandemija širi globalno, Peking oprezno pokušava da ponovno pokrene privredu.

Od 17 novih slučajeva u nedelju, sedam je uvezenih.

Vuhan, žarište epidemije u Kini, izvestio je o pet novih slučajeva lokalnog prenosa koronavirusa, najviše od 11. marta. Svi su u istoj gradskoj četvrti.

Severoistočna pokrajina Đilin, koja je u subotu zabeležila klaster zaraze u jednom od gradova, sada ima tri nova lokalna slučaja. Obližnje pokrajine Liaoning i Heilongjiang prijavile su po jedan slučaj svaka i strahuje se od ponovne epidemije u toj regiji.

Asimptomatskih slučajeva kovida-19 bilo je 12 u nedelju, u poređenju sa 20 dana ranije.

Ukupan broj zaraženih sada je 82.918 a u bolnici je još 141 osoba. Broj mrtvih i dalje je 4.633 i prošlo je gotovo mesec dana bez novih preminulih.

Usprkos novim slučajevima, u Pekingu se u ponedeljak vratilo u školu 82.000 učenika viših razreda osnovne škole kako bi se pripremili za prijemne ispite za srednje škole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.