Korona virus ostavlja posledice do kraja života!

Koronavirus oštećuje pluća i ostavlja trajne posledice, čak i kod onih koji nisu razvili simptome ili su se potpuno oporavili, tvrde stručnjaci.

“S prebolelom infekcijom stiče se specifičan imunitet za odbranu od ovog virusa, ali ožiljci procesi na plućima ostaju doživotno. Oni mogu biti teren za oboljevanje od drugih infekcija respiratornog sistema”, ukazuje prof. dr. sc. Asja Stipić Marković, pulmološkinja, alergološkinja i imunološkinja iz hrvatske Specijalne bolnice za plućne bolesti.

Prema njenim rečima, kod obolelih sa blagom i srednje teškom upalom pluća, lekari su promene dokazali radiološkom metodom snimanja organa.

“Postoje četiri stadijuma sa vrhuncem bolesti u trećem, koji nastupa od devet do 13 dana od početnih simptoma. Vrlo važna činjenica je da se čak kod 60 odsto bolesnika bez simptoma bolesti, mogu videti abnormalnosti na jednom plućnom krilu, a kod simptomatskih bolesnika promene se nakon sedam dana nalaze na oba plućna krila. Nakon 14 dana plućna bolest ulazi u mirniju fazu, a resorpcija promena na plućima traje još nekoliko nedelja”, objasnila je Stipić Marković, a preneo hrvatski portal “24 sata“.

Iako je o konkretnijim posledicama bolesti još prerano govoriti, a detaljniji uvid u tok bolesti i tip oštećenja stručnjaci zasad imaju samo iz autopsijskih nalaza preminulih pacijenata, ističe da “nalaz koji ukazuje na posledicu koja zaostaje nakon upale su ožiljci tj. zamena oštećenog plućnog tkiva nefunkcionalnim ožiljcima (fibroza pluća)”. Zbog toga će i pacijenti koji su se oporavili morati da ozbiljnije vode računa o zdravlju do kraja života.

“Nakon što je bolesnik preboleo bolest, ostaje pravilo praćenja funkcije i strukture pluća uz obaveznu rehabilitacijsku terapiju medicinskim vežbama disanja, metodama pozicioniranja, promenom obrasca disanja, disanjem protiv otpora itd. Ožiljačne promene koje mogu ostati u plućima mogu uticati na smanjenje respiratorne pokretljivosti i difuziju kiseonika kroz pluća pa je redovnim vežbama potrebno poboljšati i održavati plućnu funkciju. A prestanak pušenja je obavezan”, ističe Stipić Marković.

(Ana Kalaba, nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.